Gyurcsány: a Fidesz programja "meglehetősen egyszerű"

InfoRádió / MTI
2006. február 12. 19:00
A miniszterelnök szerint a kampány során a kormánypártok öt évre kidolgozott építkezési, fejlesztési, adó- és járulékcsökkentési programja áll szemben a Fidesznek azzal a "meglehetősen egyszerű" elképzelésével, amelynek alapja a társadalombiztosítás járulék 10 százalékos csökkentése. Gyurcsány Ferenc erről a Duna Televízióban beszélt.

"A kormánypártok oldalán kidolgozott program van a következő öt évre építkezésre, fejlesztésekre, adó- és járulékcsökkentésekre, a szakképzés teljes átalakítására, a szociális bérlakásépítés ösztönzésére, és van egy meglehetősen egyszerű és szerintem nem működő program, ami annyiból áll, hogy a tb-járulékot 10 százalékkal csökkenteni kell" - jelentette ki a miniszterelnök a Heti Hírmondó című műsorban.

Gyurcsány Ferenc szerint az a jó program, amely az országot jó irányba viszi, és nem szabad rossz, nem működő megoldásokat ajánlani a választóknak csak azért, mert azok népszerűek.

Megjegyezte: a szocialisták korábbi alacsonyabb támogatottsága után a két nagy párt jelenlegi "egyenlő esélye" annak is köszönhető, hogy az emberek megértették, mi viszi az országot a kívánatos célokhoz.

A foglalkoztatáshoz fejlesztés kell

A miniszterelnök szerint úgy nem lehet növelni a foglalkoztatást, hogy 650 milliárdot elvonnak a társadalombiztosítási kasszából, mert azt "nem bírja ki" a nyugdíjrendszer.

Hozzátette: a tb-járulék ilyen mértékű csökkentése esetén nem lenne több magyar munkavállaló Esztergomban és Komáromban, vagyis azokban a városokban, ahol jelenleg is sok külföldi dolgozik.

"A kormányzat 9 milliárd forintot különített el a leghátrányosabb helyzetű települések fejlesztésére. Az elmúlt három évben több mint 180 milliárdot adtunk önkormányzatoknak fejlesztésre. Jövő januártól újabb 700-800 milliárd forint jön az EU-költségvetésből Magyarországra" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Úgy vélekedett, hogy munkahelyet a fejlesztés teremt, és ennek érdekében bizonyos esetekben akár teljesen el is lehet törölni a tb-járulékot.

Át kell alakítani az egészségügyet

Gyurcsány Ferenc közölte: alapvetően át kell alakítani az egészségügyi rendszert Magyarországon, hogy az igazságosabbá váljon, és a szolgáltatásokhoz mindenki hozzájuthasson.

Elkerülhetetlen, hogy az egészségügy biztosítás alapú legyen. Ezzel szemben áll az az ellenzéki elképzelés, hogy a helyzet nem érett meg a reformra - tette hozzá.

A kormányfő közölte: már dolgoznak azokon az intézkedéseken, amelyeket 2007. január 1-jétől kell majd megtenni annak érdekében, hogy 2010-ben be lehessen vezetni az eurót.