A magyarok jöhetnek, az arabok nem

Infostart
2006. február 10. 11:51
A magyarok negyede egyetlen menedékkérőt sem engedne be az országba. Az emberek háromnegyede pedig mérlegelne, hogy ki jöhet és ki nem. Talán azért, mert Magyarországra főleg magyarok vándorolnak be.

A határon túli magyarok kedveltek, az arabok, a kínaiak, vagy a románok már kevésbé. A TÁRKI szociológusa az InfoRádióban azt mondta: Magyarországon már régóta magasabb az idegenellenesség, mint más európai országban, vagy akár a környező államokban.

Ennek oka, hogy Magyarország lakossága igen homogén. A bevándorlók a lakosság 1-2 százalékát teszik ki, a 70 százalékuk pedig magyar nemzetiségű.

Sík Endre elmondta: a megkérdezettek egynegyede mérlegelés nélkül minden bevándorlási kérelmet elutasítana. 70 százalékuk pedig attól függően döntene, hogy kiről van szó. Az oroszokat, az arabokat, a cigányokat, a románokat és a kínaiakat szinte mindegyikük elutasítaná.

A szociológus szerint a válaszolók többsége rejtetten idegenellenes. Ezt nem vállalják fel, de ha egyes népcsoportok kerülnek elő, akkor már látszik, hogy nem akarnak Magyarországon külföldit látni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást