Mérgezett sertések tartanak Magyarország felé?

InfoRádió / MTI
2006. február 7. 18:12
A Magyar Sertéstartók Szövetségének értesülései szerint az újabb hollandiai és belgiumi takarmánybotrány miatt a különböző távol-keleti piacok helyett Magyarország irányába indultak el a sertés szállítmányok.

Az érdekképviselet közleménye kiemeli: a karantén alá vont 580 belga és holland sertéstelep állatállományában dioxin nevű rákkeltő anyag szermaradványt találtak.

A szövetség véleménye szerint a magyar fogyasztók egészségét a zéró tolerancia elvével kell megvédeni, azaz még minimális mennyiségű dioxint sem tartalmazhat a forgalomba került hús.

A Sertésszövetség ezért arra kéri az agrártárcát, hogy a magyar fogyasztók érdekében csak a legszigorúbb követelmények mellett engedje forgalomba hozni a külföldi tőkehúsokat és húsféleségeket.

A szervezet szerint az élőállat import során meg kell vizsgálni a karantén előírásának lehetőségét is.

A Sertéstartók Szövetsége a fogyasztókat arra kéri, hogy továbbra is bízzanak a Magyarországon előállított sertéshúsok minőségében, mert azok garantáltan mentesek a rákkeltő anyagoktól.

A miniszter tájékozódik

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: csak akkor hozhatnak intézkedéseket más uniós országokkal szemben, ha a gyanún kívül "kézzelfogható érvvel" is rendelkezik.

A tárcavezető aláhúzta: amennyiben a gyanú beigazolódik, akkor a korábbiakhoz hasonlóan kemény intézkedéseket hoznak a magyar fogyasztók védelme érdekében.

Magyarországnak az az érdeke, hogy a bejövő hússzállítmányok mind az összes előírásnak maximálisan megfeleljenek - hangoztatta Gráf József, aki közölte: az lenne a legjobb, ha a magyar húsfeldolgozók magyar terméket dolgoznának fel.

Magyarországon még nincs?

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója szerint a mérgező anyag úgy került a takarmányokba, hogy technológiai hiba miatt szennyeződött adalékanyagot használhattak. A probléma egyelőre Hollandiát, Dániát és Németországot érinti.

Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária közölte: tudomásuk szerint Magyarországra még nem került a mérgezett húsból.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária, a Magyar Élemiszerbiztonsági Hivatal fõigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást