A luxusadó önkormányzati pénzt visz?

Infostart
2006. február 3. 16:41
A Fidesz szerint többe kerül a luxusadó-törvény végrehajtása, mint amennyi pénz az új adónemből befolyik. Az MSZP szerint a luxusadó bevezetését igénylik az emberek.

A Fidesz szerint az önkormányzatoknak sokkal nagyobb kiadást jelent majd a luxusadó-törvény alkalmazása, mint az abból származó bevétel.

Répássy Róbert, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese szerint egy ingatlan után átlagosan 50 ezer forintra számíthat a helyhatóság, miközben az értékbecslés ennél többe kerül.

Luxusadót azután a ház, vagy lakás után kell fizetni, amelynek értéke meghaladja a 100 millió forintot. Az önkormányzatnak befizetendő összeg évente a 100 millió feletti érték fél százaléka.

Az MSZP költségvetési munkacsoportjának tagja az InfoRádióban azt mondta: ahogy a kormányzati ciklus első adótörvénye, az eva is találkozott az emberek igényével, úgy a luxusadó is elfogadott lesz.

Az adót az után az ingatlan után kell megfizetni, amely önálló ingatlan-nyilvántartási bejegyzéssel rendelkezik, vagy fizikailag különálló, például önálló bejárata van – közölte Kékesi Tibor.

A szocialista politikus szerint a megyei jogú városok és a kiemelt üdülőövezetek számíthatnak erre a pluszbevételre. Kékesi Tibor elismerte, hogy a bevételek 40-45 százaléka a fővárost gyarapítja majd.

Répássy Róbert fideszes frakcióvezető-helyettes azt is mondta, hogy a kormányfő nem tekinti luxuscikknek a kerti úszómedencét, mivel az MSZP nem szavazta meg a luxusvagyontárgyak utáni adózásról szóló indítványt.

A luxusadóból egymilliárd forint folyhat be idén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a vitáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az MSZP a luxusadóról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást