MSZP: csökkentek az állami kiadások

Infostart
2006. február 2. 15:47
A kormány már csökkentette a kis- és középvállalkozások járulékterheit - mondta az InfoRádióban az MSZP költségvetési munkacsoportjának vezetője. Szabó Lajos szerint a Fidesz járulékcsökkentési javaslata nem életszerű.

Az MSZP költségvetési munkacsoportjának vezetője, Szabó Lajos elmondta: az állam bevételei 36,3 százalékát fordítja saját fenntartására. 2002-ben minden 100 forintból 39-et költött erre.

A kormány csökkentette a társas vállalkozások terheit: a korábbi 18 százalék helyett már csak 16 százalékos adót fizetnek.

Az MSZP szerint a Fidesz csökkentve emelt

Bár a Fidesz kormány 2002-ben 10 százalékkal csökkentette a munkáltatók által fizetett társadalombiztosítási járulékot, a tételes egészségügyi hozzájárulást 2100 forintról 4500-ra emelte. Ez a kötelezettség viszont 2006 végére teljesen megszűnik.

Szabó Lajos szerint rövid távon biztosan nem teremtene 150 ezer új munkahelyet, ha a Fidesz javaslatára 10 százalékkal csökkenne a tb-járulék. Ehelyett az egészségügyi és a szociális ellátás kerülne veszélybe.

A családi adózás szerinte csak azoknak kedvezne, ahol az egyik szülő magas jövedelmű, a másik viszont nem dolgozik. Az egykulcsos adóval pedig szintén a magas jövedelműek járnának jól.
Fidesz: hol az adócsökkentés?

A Fidesz szerint a Medgyessy-Gyurcsány-kormány 38 alkalommal emelt adót és 8 új adónemet vezetett be. Az emberek joggal kérdezik: hol itt az adócsökkentés? – teszi fel a kérdést az ellenzéki párt közleményében.

Domokos László, a Fidesz gazdasági programjának szóvivője szerint a magyar adórendszer munka-, család- és vállalkozóellenes egyben. A hatalom sokszor megígérte, de nem csökkentette az adókat és a munkaadókat terhelő társadalombiztosítási járulékot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást