Gyurcsány: a köztársaság közös ügy

Infostart
2006. február 1. 18:28
A köztársaság olyan közös ügy, amely egy demokráciában összeköti az egymástól eltérően gondolkodó állampolgárokat - mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a második magyar köztársaság kikiáltásának 60. évfordulóján, a Parlamentben rendezett emlékülésen beszélt erről.

A kormányfő úgy vélte: a köztársaság gondolata a rendszerváltozás pillanatában még összeforrasztott sok törekvést, azóta azonban sokakban csalódást keltett a harmadik köztársaság.

"A szabadság súlya alatt időnként rogyadozik a lábunk" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a köztársaság abból él, amit polgárai önként, normát követve beletesznek; a köztársaság lelke a közös meggyőződés, a kultúra.

A miniszterelnök meggyőződése szerint a harmadik köztársaság akkor lesz sokak által támogatott, ha milliónyi polgárnak az lesz a hétköznapi tapasztalata, hogy a Magyar Köztársaság szabadsága együtt jár a lehetőségek közötti választás szabadságával.

Amikor a lehetőségek a mainál egyenlőbb módon oszlanak meg polgár és polgár között - mondta.

Gyurcsány Ferenc értékelése szerint a közéleti aktivitás még némi kívánnivalót hagy maga után, a köztársaság "nincs tele tűzzel, szenvedéllyel".

1989-1990 öröksége kapcsán közölte: nem szabad elfelejteni, hogy a köztársaság a megélt demokratikus közösség.

A magyar polgárok fontosabbak egymás számára ebben a minőségükben, mint abban, hogy megmutassák: milyen politikai eszményeket vallva képzelik el az ország jövőjét - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Az általános és titkos választójog alapján megválasztott Országgyűlés 1946. február 1-jén kiáltotta ki a második Magyar Köztársaságot.

A 60. évforduló alkalmából a Bibó István Közéleti Társaság emlékülést rendezett, amelyre civil szervezetek és közéleti személyiségek is meghívást kaptak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást