Konzulátusok helyett "laptop-diplomaták"

Infostart
2006. január 31. 15:11
Hét külképviseleti iroda zár be az ősszel született kormányhatározat értelmében, a feladatokat utazó nagykövetek és konzulok, valamint úgynevezett "laptop-diplomaták" látják el - közölte a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

Horváthné Fekszi Márta elmondta: Németországban a bonni és a stuttgarti külképviselet zár be, ezek helyett azonban Düsseldorfban főkonzulátus létesül.

A külképviseletek közül bezár továbbá az ulánbátori, a hosiminh-városi állomás, illetve Dél-Amerikában Líma és Bogotá, valamint Kanadában a montreali főkonzulátus. Ez utóbbi országban megmarad az ottawai nagykövetség és a torontói főkonzulátus.

A bezárásokról a költségtakarékosság jegyében döntöttek, másrészt azonban át kívánták strukturálni a magyar diplomáciai konzuli jelenlétet is. Ahol nagyobb területek maradnának lefedetlenül, ott nem a szomszédos országok nagykövetségeinek "átakkreditálásával" oldják meg a jelenlétet, ehelyett létrehozzák a budapesti székhelyű utazó nagykövet intézményét.

Caracasban az osztrák nagykövetségen szeretnék elhelyezni az utazó konzult, a franciákkal most tárgyalnak Ulánbátorról, a németekkel pedig komplex külügyi együttműködést terveznek.

Egyes állomáshelyekre "laptop-diplomatákat" küldenek, akik egy személyben diplomáciai, adminisztratív és konzuli feladatokat is ellátnak. Elsőként Ulánbátorban lesz ilyen diplomatánk - fűzte hozzá az államtitkár.