eur:
394.36
usd:
369.21
bux:
65547.56
2024. április 23. kedd Béla

Az elemzők szerint az Orbán-beszéd hatásosabb volt

A politikai elemzők szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök országértékelő beszéde hatásosabb és kidolgozottabb volt, mint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök parlamenti felszólalása. Török Gábor és Bence György az InfoRádió Aréna című műsorában azonban arról is beszélt, hogy ellenzékben mindig könnyebb ígéreteket tenni.

Akció és reakció

Bence György filozófus, politikai elemző szerint Orbán Viktor Fidesz elnök egyértelműbb üzenetet fogalmazott meg országértékelő beszédében, mint a miniszterelnök. Hozzátette: az ellenzéki politikus néhány dolgot sulykolt, vállalva azt is, hogy mesterkéltnek vagy megrendezettnek tűnik az értékelés.

A Gyurcsány-beszédnek nem volt ilyen világos fókusza. Azt lehetett várni, hogy valami "nagy pozitívummal" rukkol elő, de ez nem történt meg. A beszéd csalódáskeltő volt - mondta Bencze György.

A két nagy párt és a két politikus stratégiájába jobban "illeszkedőnek" nevezte az Orbán-beszédet Török Gábor politikai elemző, a Vision Consulting igazgatója is.

A Fidesz elnökének beszédét jobban kidolgozták, felépítése következetesen illeszkedett abba a politikába, amelyet Orbán Viktor 2004 óta követ - tette hozzá.

A politológus úgy vélekedett, hogy Gyurcsány Ferenc beszéde inkább "reaktív" volt, vagyis Orbán Viktor beszédére válaszolt.

Orbán Viktor alapvetően az ígéretekkel szólította meg a választókat, Gyurcsány Ferenc pedig a felelős politizálás pozíciójába próbált helyezkedni - mondta.

Hozzátette: Gyurcsány Ferenc beszédét a "látványos semmitmondás" jellemezte, kevés volt benne a megragadható elem, hiányoztak belőle a konkrét ígéretek, üzenete inkább a magasabban képzettek számára volt "befogadható".

Arról szólt, hogy "én más vagyok", nem Orbán Viktor, aki odaül mellétek a kockára, hanem a felelős miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc azt szerette volna, ha a hírek arról szólnak, hogy a kormányfő nem szállt be az ígéretlicitbe - mondta ez elemző.

Előny és hátrány

Török Gábor szerint a kormányfő számos területen eleve hátránnyal indult, mivel a jelen és a jövő leírását tekintve az ellenzék mindig kedvezőbb pozícióban van.

A választópolgárok nagy többségének a percepcióérzékeléséhez közelebb áll az ellenzék "minden rossz, amit a kormány csinál" álláspontja, mint a sikertörténet. Az ellenzék bátrabban is ígérhet a koalíciónál - tette hozzá.

Bence György a két beszéd színhelye közötti különbségre hívta fel a figyelmet. Mint mondta: Orbán Viktor egy nagyon alaposan felépített rendezvénysorozat záróakkordjaként beszélt, míg Gyurcsány Ferenc - nem nélkülözve a kampányelemeket - parlamenti felszólalást tartott.

Ígéret és lehetőség

Török Gábor szerint a két beszéd sajátossága az, hogy egyikből sem derült ki világosan: hogyan lehet az ígéreteket, a kitűzött célokat megvalósítani.

Ez különösen a bátrabban ígérő Orbán Viktor beszédére igaz. De a választási kampány végtére is a hitelességre épül, mert a "végső érv a hit. Higgyetek bennem, meg tudom csinálni" - tette hozzá.

Benc György ezzel szemben úgy látja, hogy a hitelesség nem fő szempont, mert a választók nem ennek alapján döntenek.

"Aközött választunk, hogy milyen miniszterelnököt, milyen vezetőt szeretnénk a kormánynak" - vélekedett.

A filozófus szerint mindenki tudja, hogy mi az ország fő baja, a többi között a magas államháztartási hiány és a munkanélküliség. Erre most kétféle válasz van: radikális adó- és járulékcsökkentés vagy az apró lépések ügyes kombinációja.

Program a mélyben

Török Gábor szerint a Fidesz programjának egyelőre csak kisebb részét hozták nyilvánosságra.

A program egyszerre ígér radikális adócsökkentést és béremelést, több bevételt és több kiadást. Ez a magyar csoda csak abban az esetben működik, ha van a programnak egy olyan eleme, amelyet a Fidesz - érthető okokból - nem hoz nyilvánosságra - tette hozzá.

A politikai elemző úgy vélekedett, hogy a Fidesz programja így inkább szimpatikus célok felsorolása, és nem tűnik reális tervnek.

Bence György úgy fogalmazott: "fűt-fát ígérnek", és biztosan nem fogják minden ígéretüket betartani.

De azért a másik oldal érvelése is sántít. Önmagában attól, hogy csökkentik az adók és járulékok mértékét, még nem biztos, hogy aránylag rövid távon csökkennek a költségvetés bevételei. Van példa az alacsony adórendszer sikeres és sikertelen bevezetésére is - mondta.

A filozófus úgy látja, hogy a családokra koncentráló szolidaritás programja megvalósítható, elképzelhető olyan megoldás, amellyel a gyerekesek jobban járnak a jelenleginél.

Török Gábor úgy fogalmazott, hogy a "kormányoldalnak nincs joga kritizálni a Fidesz választási programját", mert az MSZP 2002-es ígéretei sem voltak sokkal megalapozottabbak, mint a Fidesz mostani választási programja.

Sőt, ahhoz képest a Fideszé legalább még egyfajta koherenciával is bír - mondta az elemző, majd hozzátette: előbb-utóbb azonban szembe kell majd nézni azzal, hogy egy olyan program, amely mindenki számára kedvező hatással jár, hosszú távon nem tartható.

Lesznek majd jól körülhatárolható nyertesei ennek az esetleges fideszes kormányzati politikának: döntően a családosok és a vidéken élők - vélekedett Török Gábor.

Szerepek és célok

A politikai elemző szerint mindkét politikust az a veszély fenyegeti, hogy túllő a célján.

Ha Gyurcsány Ferenc maga is elhiszi az általa kialakított antipopulista politikus képét, és nem jelentkezik újdonságokkal, akkor gondja lehet. Ugyanez vonatkozik Orbán Viktorra is, aki hiteltelenné válhat, ha túl komolyan veszi a "népbarátságot" - mondta.

Bence György arról beszélt, hogy Orbán Viktor nemcsak a "menedzserszerű figurák" ellentéteként jelenik meg, hanem megkülönbözteti magát régi önmagától is.

A Fidesz elnöke azt mutatja, hogy "egy kicsit szerényebb is lettem, mert vesztettem, és nem ok nélkül vesztettem, és rájöttem, hogy kevésbé kell agresszívnek lenni" - tette hozzá.

Török Gábor úgy vélekedett, hogy a "magyar társadalom ígéretküszöbe sokkal magasabb, mint (...) a felelősségteljes politikusokkal kapcsolatban megfogalmazott elvárásai".

Ebből a szempontból az a kép, amelyet Orbán Viktor alakít ki, a magyar társadalom többsége számára szimpatikus. Fontos kérdés, hogy ez a kép illik-e a választók szerint a Fidesz elnökére - tette hozzá.

A Századvég szerint

Gazsó Ferenc, a Századvég kutatási igazgatója az InfoRádióban azt mondta: évértékelő beszédeikkel Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc kijelölte a választási kampány meghatározó témaköreit, és a kampány kitüntetett célcsoportját.

Gazsó Ferenc úgy vélte: Orbán Viktor számára az volt a tét, hogy képes-e új szavazói bázis megszólítására, Gyurcsány Ferenc számára pedig az volt a kérdés, miként tudja semlegesíteni Orbán Viktor középre irányuló üzeneteit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×