Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lépéshátrányban a munkaügyi minisztérium

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió értesülése szerint a munkaügyi minisztérium meghirdette, de nem indította el a \"Lépj egyet előre!\" című képzési programját, amelynek keretében tömegeknek biztosítanának ingyenes tanulási lehetőséget és egyben anyagi támogatást.
Képzőhely: letörték a lelkesedést

A képzéssorozat része a kormány "100 lépés" nevű programjának. Barhács Anna, a programra jelentkező 37 hazai képzőhely egyikének ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta: a minisztérium Állami Foglalkoztatási Szolgálata megállapodott velük, hogy gyűjthetik a jelentkezőket, de amikor ez megtörtént, azt a tájékoztatást kapták: várjanak, mert a miniszter még alá sem írta a rendeletet.

A „Lépj egyet előre!” című program keretében az állam fizeti ki a képzéseken résztvevő felnőttek teljes tanfolyamdíját, sőt utólag a minimálbérnek megfelelő egyszeri támogatást is ad nekik – mondta el Barhács Anna. Közölte: cége a biztosan várható sikerre való tekintettel „nagy lendülettel vágott bele” a programba, hiszen Magyarországon 1 millió ember nem végezte el az általános iskolát, kétmilliónak pedig nincs szakmája – állítja a főképp számítástechnikai tanfolyamokkal foglalkozó szolgáltató vezetője.

Barhács Anna szerint január 15-én egy tájékoztatón a minisztérium még azt mondta a képzőhelyeknek, hogy megkezdhetik a jelentkezések gyűjtését, sőt megkapták az ehhez szükséges dokumentumok mintáit is. Amikor azonban jelentkeztek a programra, a minisztérium már azt közölte, hogy a csoportok mégsem indulhatnak, mert várni kell február 15-ig.

Barhács Anna azt állítja, hiába érdeklődött a tárcánál, sőt e-mailben magánál Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszternél is, nem kapott választ. Az ügyvezető úgy tudja, hogy a tárcavezető alá sem írta a program elindulásához szükséges jogszabályt.

Minisztérium: jó munkához idő kell

A "Lépj egyet!" című képzési program egyelőre az ajánlatok összegyűjtésénél tart, miniszteri aláírás pedig nem szükséges hozzá - mondta el az InfoRádió megkeresésére a Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettese. Soós Adrianna szerint van pénz a programra, ami februárban elkezdődik.

„Végérvényesen el kell fogadni, hogy van egy eljárási rend” – fogalmazott a főigazgató-helyettes. Hangsúlyozta: idő kell ahhoz, hogy minden ajánlatot összegyűjtsenek, rendszerezzenek és meghatározzák a prioritásokat.

A költségvetés 4 milliárd forintos fedezetet biztosít a programra, de a forrás bővülhet, ha lesz elég érdeklődő, sőt a későbbiekben uniós támogatási keretet is megnyithatnak erre a célra – tette hozzá Soós Adrianna.