eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Lépéshátrányban a munkaügyi minisztérium

Az InfoRádió értesülése szerint a munkaügyi minisztérium meghirdette, de nem indította el a "Lépj egyet előre!" című képzési programját, amelynek keretében tömegeknek biztosítanának ingyenes tanulási lehetőséget és egyben anyagi támogatást.

Képzőhely: letörték a lelkesedést

A képzéssorozat része a kormány "100 lépés" nevű programjának. Barhács Anna, a programra jelentkező 37 hazai képzőhely egyikének ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta: a minisztérium Állami Foglalkoztatási Szolgálata megállapodott velük, hogy gyűjthetik a jelentkezőket, de amikor ez megtörtént, azt a tájékoztatást kapták: várjanak, mert a miniszter még alá sem írta a rendeletet.

A „Lépj egyet előre!” című program keretében az állam fizeti ki a képzéseken résztvevő felnőttek teljes tanfolyamdíját, sőt utólag a minimálbérnek megfelelő egyszeri támogatást is ad nekik – mondta el Barhács Anna. Közölte: cége a biztosan várható sikerre való tekintettel „nagy lendülettel vágott bele” a programba, hiszen Magyarországon 1 millió ember nem végezte el az általános iskolát, kétmilliónak pedig nincs szakmája – állítja a főképp számítástechnikai tanfolyamokkal foglalkozó szolgáltató vezetője.

Barhács Anna szerint január 15-én egy tájékoztatón a minisztérium még azt mondta a képzőhelyeknek, hogy megkezdhetik a jelentkezések gyűjtését, sőt megkapták az ehhez szükséges dokumentumok mintáit is. Amikor azonban jelentkeztek a programra, a minisztérium már azt közölte, hogy a csoportok mégsem indulhatnak, mert várni kell február 15-ig.

Barhács Anna azt állítja, hiába érdeklődött a tárcánál, sőt e-mailben magánál Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszternél is, nem kapott választ. Az ügyvezető úgy tudja, hogy a tárcavezető alá sem írta a program elindulásához szükséges jogszabályt.

Minisztérium: jó munkához idő kell

A "Lépj egyet!" című képzési program egyelőre az ajánlatok összegyűjtésénél tart, miniszteri aláírás pedig nem szükséges hozzá - mondta el az InfoRádió megkeresésére a Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettese. Soós Adrianna szerint van pénz a programra, ami februárban elkezdődik.

„Végérvényesen el kell fogadni, hogy van egy eljárási rend” – fogalmazott a főigazgató-helyettes. Hangsúlyozta: idő kell ahhoz, hogy minden ajánlatot összegyűjtsenek, rendszerezzenek és meghatározzák a prioritásokat.

A költségvetés 4 milliárd forintos fedezetet biztosít a programra, de a forrás bővülhet, ha lesz elég érdeklődő, sőt a későbbiekben uniós támogatási keretet is megnyithatnak erre a célra – tette hozzá Soós Adrianna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×