eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kivételeznek a hatóságok a kormányfő cégével?

A Népszabadságban ügynökmúltjáról nyilatkozik Szabó István Oscar-díjas rendező. A Magyar Nemzet szerint a miniszterelnök - ígéretei ellenére - még nem perelte be a lapot a Nomentana ügyet feltáró cikksorozat miatt.

Népszabadság

Ha most kellene döntenem, ugyanazt tenném, ismét aláírnék – mondta a lapnak adott interjújában Szabó István, Oscar-díjas filmrendező, akiről az Élet és Irodalom című hetilap azt írta, hogy 1957 és 1963 között az állambiztonsági szolgálat belső elhárításának dolgozott.

A világhírű filmrendező állítása szerint ezzel az akasztástól szerette volna megmenteni Gábor Pált, aki fegyverrel vett részt a Köztársaság téri pártház ’56-os ostromában.

Szabó azt mondja: 1957 februárjában két osztálytársával együtt három napra letartóztatták, és arról faggatták, hogy mit tud a többiek forradalom alatti tevékenységéről.

Megzsarolták, hogy kirúgják a főiskoláról, ha nem számol be az ottani életről – írja a Népszabadság.

Az interjúból kiderül továbbá, hogy Szabó István nem akarta, hogy beszervezzék, de barátai meggyőzték, hogy látszólagos együttműködéssel, a nyilvánosság előtt elhangzott kijelentések leírásával nem árthat.

A filmrendező által már a Népszabadság pénteki számában is vázolt történet nem győzött meg több szaktörténészt.

A Köztársaság téri eseményekben résztvevőket aligha lehetett holmi jelentésekkel megóvni – idézte a lap Eörsi Lászlót. Ungváry Krisztián arra hívta fel a figyelmet, hogy Szabó jelentései tele vannak másokra terhelő adatokkal.

Magyar Nemzet

A lap azt írja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még mindig nem perelte be a Magyar Nemzetet „fantomcége”, a Nomentana Kft. törvénysértő tevékenységét ismertető cikksorozata miatt, noha a Népszava pénteki számából és a kormányszóvivői sajtótájékoztatón is az derült ki, hogy a kormányfő rágalmazás miatt indít pert.

A lap szerint eközben hetente jelennek meg olyan híradások, amelyekből az derül ki: a hatóságok komoly szankciókkal lépnek fel azon gazdasági vállalkozások vezetői ellen, akiknek ügye a miniszterelnök cégéhez hasonló jogi pontatlanságok miatt került eléjük.

Ilyen volt például a BASe Kft. ügye, írja a Magyar Nemzet, amely ellen gazdasági adatszolgáltatás elmulasztásának vétsége miatt indult nyomozás, mivel nem azon a helyen működik, ahol a cégbejegyzés szerint kellene.

A Magyar Nemzet szerint ez a cég is törvénytelenül működik, a két eset pedig arra hívhatja fel a figyelmet, hogy a hatóságok eljárása sértheti a törvény előtti jogegyenlőség alkotmányos alapelvét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×