Gyilkolja a fákat a só

Infostart
2006. január 27. 18:01
Ezen a télen eddig 25 ezer tonna sós homokot szórtak szét a fővárosi közterület-fenntartók, jelenleg mintegy ezer tonna só borítja Budapest utcáit. A sózás évente több mint ezer fa pusztulását okozza, és gépkocsik ezrei károsodnak a síkosság-mentesítő anyag miatt.

Pfeiffer Zsuzsanna, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. környezetvédelmi osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: a körülbelül harminc havas, síkos napon mintegy huszonötezer tonna sót használtak a közlekedés biztosításához. A kiszórt sót homokkal keverik.

Kocsis László, a Főkert Rt. igazgatója az InfoRádióban közölte: évente több mint ezer fa, főleg a fiatal, hat-tíz éves példányok pusztulnak el Budapesten a sózás miatt.

A pusztuláshoz elsősorban a járdatisztítók felelőtlen túlsózása vezet, amelyhez hozzájárul, hogy a közterület-fenntartókkal ellentétben az ingatlantulajdonosok tiszta sót szórnak ki, amely a száraz időben megmarad – tette hozzá Kocsis László.

Szentgyörgyi Ildikó, az Országos Tisztiorvosi Hivatal tisztiorvosa szerint az utakról felvert só belélegzése nem jár egészségügyi kockázattal.

Hermann Tamás, a Magyar Autóklub segélyszolgálatának vezetője az InfoRádióban azt mondta: egy megfelelő alvázvédelemmel rendelkező autó alvázában a sós út nem okozhat korróziót. Ha viszont sérült a jármű alvázvédelmi rétege, akkor könnyen károsodhat a sózott utak miatt – hangsúlyozta.

Az autóklub munkatársa hozzátette: arra is figyelni kell, hogy a gépkocsikban levő elektromos csatlakozókat tökéletesen takarja a gumisapka.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pfeiffer Zsuzsanna az utak sózásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kocsis László a sózás hatásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást