Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A munkaerőpiaci korlátozások feloldását kezdeményezik a V4-ek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egységes európai munkaerőpiac megteremtését és az átmeneti korlátozások feloldását kezdeményezik a visegrádi országok és Szlovénia. Erről az öt ország munkaügyi minisztere fogadott el zárónyilatkozatot Budapesten.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a tanácskozás után emlékeztetett: az Európai Bizottság február 8-án teszi közzé állásfoglalását a szabad munkavállalás, illetve az átmeneti korlátozás kérdéséről.

A miniszter azt is elmondta: az átmeneti korlátozásokat fenntartó országoknak, Ausztriának, Németországnak és Franciaországnak április 30-áig kell eldönteniük, hogy a következő három évben is korlátozni kívánják-e a munkaerő szabad áramlását.

A foglalkoztatásért felelős uniós biztos szóvivője az InfoRádióban január 18-án közölte, hogy nem okozott gondot a munkaerőpiac megnyitása abban a három régi tagállamban, amelyik megtette ezt.

Írország, Nagy-Britannia és Svédország pozitív tapasztalatokkal zárja az átmeneti időszakot - mondta Katharina von Schnurbein.

A szóvivő elmondta: a nyitásról egyedül a kormányok dönthetnek; nem a bizottság feladata, hogy tervezeteket dolgozzon ki erre.

A bizottság szem előtt tartja az alapvető uniós szabadságjogokat, amelyeknek része a munkaerő azabad áramlása is – mondta.