A minisztérium sem tudja, hol lehet majd tanári diplomát szerezni

Infostart
2006. január 26. 17:32
Nem lehet tanári diplomát szerezni a felsőoktatási rendszer első szintjén, a hároméves alapképzésben. Aki tanár akar lenni, annak a szakterületének megfelelő alapszak után mesterszakon kell továbbtanulnia. Ezekről viszont még semmi nem lehet tudni.

A tanító- és óvóképzők rendszere nem változik. Aki ilyen főiskolára jelentkezik, az már a végzés után elhelyezkedhet. Tanárként viszont nem lehet munkát vállalni az alapképzés elvégzése után - mondta az InfoRádiónak az oktatási miniszter főtanácsadója.

Gönczi Éva elmondta: aki például történelemtanár akar lenni, annak történelem alapképzésre kell beadnia február 15-ig a felvételi lapját.

Az alaptárgyát ki kell egészítenie egy kisebb szakkal, majd mesterképzésre kell jelentkeznie, ahol megszerzi a tanári végzettséget, és kreditet szerez az alapszakjából és a kiegészítő szakjából is. Így két szakos tanárként vállalhat munkát.

A főtanácsadó elmondta azt is: még csak most készül az a miniszteri rendelet, amely meghatározza a mesterképzés követelményeit. Ezt pedig egyeztetni kell az akkreditációs bizottsággal is. Így még nem lehet tudni, hogy melyik intézmények felelnek majd meg az elvárásoknak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gönczi Éva a bolognai rendszerrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást