A hibahatárhoz közeli előnnyel vezet a Fidesz

Infostart
2006. január 26. 17:12
A Fidesz "a hibahatárt súroló" előnnyel vezet az MSZP előtt, ugyanannyival, mint egy hónappal korábban - derül ki a Medián-felmérésből. Hasonló eredményre jutott a Szonda Ipsos és a Századvég-Tárki is.

A beszámoló szerint a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz 47, a szocialisták 44, az MDF és az SZDSZ 3-3 százalékon áll.

A Medián közvélemény-kutató intézet ebben a hónapban a szokásos mintánál kétszer több, összesen 2.400 embert kérdezett meg.

A politikusok januári népszerűségi rangsora stabil: az elmúlt egy hónapban 6 százalékos rokonszenv-növekedéssel megszilárdította vezető pozícióját Sólyom László köztársasági elnök.

A rangsorban mindhárom utána következő helyet női politikus foglalja el: Dávid Ibolya MDF-elnök és Szili Katalin házelnök mellé felzárkózott Göncz Kinga szociális miniszter.

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor népszerűsége megegyezik, mindketten 48 százalékon állnak.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a kampány kezdetekor nincs egyértelmű esélyese a parlamenti választásoknak.

A Szonda Ipsos szerint jelenleg a Fidesz vezet, de mindkét nagy párt esetében jelentősek a tartalékok.

A biztos szavazók körében a Fidesz 45, az MSZP 43 százalékon áll. A SZDSZ 4, az MDF 3, a MIÉP-Jobbik 2, a Centrum pedig 1 százalékra számíthat a felmérés szerint.

A két nagy párt fej fej melletti támogatottságát mutatja a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki január eleji felmérése is. A teljes lakosság, valamint a pártot választók körében teljesen kiegyenlített a helyzet.

A biztos szavazó, pártot választók körében a Fidesz-szavazók nagyobb elkötelezettsége miatt két százalékpontos, azaz hibahatáron belüli Fidesz-előnyt regisztráltak.

Az összes megkérdezett körében a Fidesz és az MSZP támogatottsága egyaránt 28-28 százalék. A pártválasztók körében szintén kiegyenlített a két párt közötti támogatottság, a szocialisták nem javítottak előző havi eredményükön, míg a Fidesznél két százalékpontos növekményt mért az adatfelvétel.

Így jelenleg mindkét pár támogatottsága 45-45 százalékos azok körében, akik megneveztek valamilyen pártot.

A legszűkebb választói csoportban, azaz a biztos szavazó pártválasztók körében viszont a Fidesz átvette a vezetést azzal, hogy 3 százalékponttal növelte támogatottságát, miközben az MSZP támogatottsága 1 százalékponttal nőtt.

A választóknak 33 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc alkalmasabb kormányfőnek, de pont ugyanennyien gondolják ezt Orbán Viktorról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gazsó Tibor (Századvég-TÁRKI)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója az adatokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hann Endre, a Median ügyvezetõ igazgatója az adatokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást