eur:
394.8
usd:
371.31
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Fűtőérték-vizsgálat egymillióért

Ha valaki nincs megelégedve a szolgáltatótól kapott gáz fűtőértékével, kérheti ennek megvizsgálását - fél-egymillió forintért. Így jobb híján mindenki a szolgáltató méréseinek hisz. Eszerint, ha rosszabb fűtőértékű gáz érkezik, kevesebbet kell fizetni.

Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség helyettes szóvivője az InfoRádióban elmondta: körülményes és drága eljárás, ha valaki a lakásában, a gázóra utáni szakaszon kívánja megméretni a földgáz fűtőértékét.

Ilyenkor meg kell nyitni a vezetéket, amihez a szolgáltatóra is szükség van, a gázmintát megfelelő termoszban el kell szállítani egy laboratóriumba, ahol hosszú időn keresztül vizsgálják. Legalább félmillió, de akár egymillió forintba is kerülhet egy ilyen vizsgálat – tette hozzá.

Siklósi Máté szerint ez nem jelent problémát, mert a gázrendszer zárt hálózat, a szolgáltatók pedig a központjaikban naponta több mint száz alkalommal ellenőrzik, hogy a gáz összetétele megfelelő-e.

A tapasztalatok szerint a középértéktől átlag alig egy százalékos az eltérés – hangsúlyozta a szóvivő.

A szolgáltatók a gáz fűtőértékével arányosítják a számlát, ha nagyobb fűtőértékű gáz érkezik, akkor többet, ha kisebb, kevesebbet kell fizetni ugyanakkora fogyasztás mellett – mondta el Siklósi Máté.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×