Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fűtés az utolsó forintig

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Március végére sok iskola fizetésképtelenné válhat, mert a hideg miatt országosan naponta 30 millió forinttal többet kell költeni fűtésre a megszokottnál - mondta el az InfoRádióban az Oktatási Intézményeket Fenntartók Országos Egyesületének elnöke. Az Oktatási Minisztérium nem tudja fedezni a többletköltségeket.

Kaszás Mátyás közölte: az oktatási intézmények többségének nagyon rossz a szigetelése; mínusz tíz fok alatti hőmérsékletnél annyi hő szökik el, hogy csak folyamatos, teljes intenzitású fűtéssel lehet fenntartani a meleget.

Éjszakára és hétvégére sem lehet kikapcsolni a fűtést, mert annyira kihűlnének a termek, hogy nem lehetne időben felfűteni őket - tette hozzá.

Kaszás Mátyás szerint ez intézményenként naponta mintegy 10 ezer forintos pluszkiadást jelent, országosan pedig 30 millió forintot.
Erre nincs fedezet, a kormány nem foglalkozik a dologgal, márpedig sok intézmény márciusra csődközeli helyzetbe kerülhet – mondta hozzá Oktatási Intézményeket Fenntartók Országos Egyesületének elnöke.

Az oktatási tárca államtitkára szerint ezek a számok még becslésnek is rosszak, az adatoknak nincs semmi szakmai alapjuk. Országos összesítés pedig különösen nehéz mondani, mivel az egyes iskoláknak különböző fűtési rendszere van. Ezért egyenként kellene őket megnézni.

A tárca pluszforrásokat nem tud adni a fűtésköltséghez, ezt az iskoláknak az éves normatívából kell kigazdálkodniuk – mondta Arató Gergely.

Az Oktatási Minisztérium ehhez csak egyszer ad kiegészítést, a gázáremelést kompenzálja az intézményeknek.