Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elvetették a Btk.-módosítást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága nem vette tárgysorozatba a Fidesz Büntető törvénykönyv-módosítási javaslatát. A kezdeményezést a kormány sem támogatta. A Fidesz nem érti, miért.

Deutsch Tamás és Répássy Róbert javaslata nagyobb büntetőjogi védelmet adott volna a gyermekeknek és az idős korúaknak.

Répássy Róbert sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány megváltoztatta kezdeti nyitottnak látszó álláspontját, és végül az SZDSZ véleménye kerekedett felül ebben a kérdésben.

A Fidesz nem vonja vissza a javaslatát, azt fenntartja a választások után alakuló, új összetételű parlament felé is.

Korábban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vetette fel az ötletet: módosítani kelle a Büntető törvénykönyvet, hogy súlyosabb büntetést kapjanak, akik fiatalkorúak vagy idősek ellen követnek el bűncselekményt.

Répássy Róbert korábban az InfoRádióban azt mondta: érdemes elgondolkozni azon, hogy ezt a kört kibővítsék-e más, kiszolgáltatott helyzetben lévő csoportokkal, például a fogyatékkal élőkkel.

A jobboldali politikus közölte: javaslatuk értelmében a fiatalok, illetve idősek elleni egyes bűncselekmények – mint például az emberölés, rablás, csalás – egy fokozattal szigorúbb elbírálás alá esnének, minősített esetnek számítanának.

Emellett az új szöveg az elkövetőket kizárná bizonyos kedvezményekből, nem kaphatnának felfüggesztett börtönbüntetést, nem lehetne őket próbára bocsátani, vagy feltételesen szabadlábra helyezni – tette hozzá.

Répássy Róbert elismerte: a magyar statisztikák nem bizonyítják, hogy a szigorúbb büntetőjognak egyértelmű visszatartó hatása lenne, de ennek szerinte az az oka, hogy a rendszerváltozás óta ciklusonként változtattak a Büntető törvénykönyvön.