Barikádok Budakalászon

Infostart
2006. január 25. 06:21
Barikádok Budakalászon az északi MO-ás híd ellen; még ötmilliárd forint kellene a Siemens villamosok fogadására; olcsóbb lehet a tej, pedig a gazdáknak már így is alig éri meg tehenet tartani; ki költheti el a bormarketingre szánt pénzt?. Lapszemle.
Népszabadság

Polgármesterükkel az élükön akár barikádokkal is megakadályozzák a budakalásziak, hogy elkezdődhessen a kivitelezése az M0-ás út északi szektorának és Duna-hídjának. A beruházásnak tegnap kellett volna indulnia, csakhogy az előzetes várakozásokkal ellentétben Budakalász hétfőn nem járult hozzá a munkaterület átadásához. Ehhez ragaszkodik mindaddig, amíg nem készül el a beruházáshoz szükséges úgynevezett organizációs terv.

A lap "Kicsi vagy karrier?" című összeállításában az olvasható: mitől tartós egy házasság Magyarországon és Németországban, hány gyerekre vágynak a fiatal párok az egyik és a másik országban, hogyan élnek itt és ott, miként vélekednek vallásról, karrierről, gyerekről, hűségről? Évtizeden túlnyúló vizsgálataikban erre kerestek választ magyar és német kutatók. Az egyik eredmény szerint Németországban a diplomásoknál több a gyerek, nálunk a képzetleneknél. Magyarországon az 1991-ben házasságot kötöttek alkotják az utolsó korosztályt, amelyik a házasodási, az együttjárási és gyerekszülési szokásokban még igazodott a hagyományokhoz.

Magyar Nemzet
Több mint ötmilliárd forintot kell sürgősen félretennie a fővárosi önkormányzatnak, hogy egyáltalán fogadni tudja az évek óta megrendelt nagykörúti Siemens villamosokat tavasszal. A 36 milliárdos beruházás pluszköltségeként jelentkezik az újabb tétel, amelyből peronokat, áramellátó rendszert és kocsiszínt kell átalakítani.

Magyarországon folyamatosan romlik a fizetési morál. Ma már egy-egy vállalkozásnak átlagosan 120-180 napot kell várnia arra, hogy az elvégzett munka, vagy a kiszállított áru után a pénzéhez jusson. A tapasztalatok alapján a magyar gazdaságból eltűntek a "késve, de biztosan" fizetők, helyüket a "mindig késve, de egyáltalán nem biztosan fizetők" vették át.

Napi Gazdaság
Miközben az EU-ban a tejtermelés és az új tagországokban a tejfogyasztás növekedésével is számolnak, a hazai tejárak az év közepére ismét a tavalyi szintre süllyedhetnek, több mint 6 százalékosra prognosztizált mérséklődés nyomán. Így a termelők hosszabb távon biztos nem tudnak tejet előállítani még a kvótaalapú támogatással sem, miközben a magyar tejtermékek nemzetközi összehasonlításban még mindig drágák.

A kamatszintek csökkenésével párhuzamosan a magánnyugdíjpénztárak befektetéseiben mind nagyobb szerepet kaphatnak az ingatlanbefektetések. Sokak szerint nem elképzelhetetlen, hogy a magánnyugdíjpénztárak egyre hangsúlyosabban jelennek meg az ingatlanpiacon, akár közvetve, ingatlanalapok befektetési jegyeit megvásárolva, akár közvetlenül.

Világgazdaság
A lapnak azt nyilatkozták a borágazat képviselői, hogy "a pénz a borászoké, ebből nem engedünk", miután kiderült, hogy a bormarketingre szánt ágazati befizetéseket a legújabb FVM-tervezet az e célra létrehozott Magyar Bormarketing Kht. helyett az Agrármarketing Centrumra bízná. A kérdésben ezúttal egységes boros szakma a miniszter segítségét várja.

Az új kisajátítási törvény előkészítői megfontolják a magáncégek javára történő kisajátítás lehetőségét, mivel ez nagyobb biztonságot és ezáltal nagyobb ösztönzést adna a beruházóknak. Jelenleg csak az állam és az önkormányzat javára lehet ingatlant kisajátítani. A beruházások jelentős részét azonban nem állami és nem önkormányzati vállalkozások végzik. Az állam - rendszerint bonyolult szerződésekkel - használati jogot enged a beruházónak, amely nem korszerű megoldás. A törvénytervezet az őszig készül el, és akár még az idén a parlament elé kerülhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle - 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle - 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást