eur:
393.36
usd:
367.69
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kapacitása határán az energiaellátás

A földgázellátó-rendszer a teljesítőképessége határán dolgozik, a napi gázfogyasztás 90 millió köbméter körül alakul. Kóka János az ellátás nagyobb biztonságának megteremtését szorgalmazta: a szakmai vezetők szerint ehhez kiszámítható viszonyokra lenne szükség.

Kóka: alternatíva kell

Elmaradt döntések, meg nem született szabályok és felpuhított direktívák jellemezték az elmúlt tizenöt év európai és magyar energiapolitikáját – mondta a gazdasági és közlekedési miniszter a konferencián.

Kóka János hangsúlyozta: fel kell gyorsítani a stratégiai gáztárolók építését, növelni kell az energiatudatosságot, emellett a jövőben nagyobb arányban kell felhasználni az alternatív energiahordozókat.

Magyarországnak az eddiginél aktívabb szerepet kell vállalnia a nemzetközi és uniós fórumokon az energiaellátás biztonságának javítása érdekében – tette hozzá a miniszter.

Remélhetőleg bírja a gázrendszer

A gázrendszer remélhetőleg bírja majd az igénybevételt, amíg hideg van Magyarországon, és nem kell eljutni a gázkorlátozásig – mondta el a MOL Rt. vezérigazgatója.

Mosonyi György szerint többször is előfordult már a mostanihoz hasonló helyzet Magyarországon, vagyis hogy nehézségek adódtak a hazai gázellátásban.

A gázellátó rendszer megfelel a jelenlegi igénybevételnek, azonban minél előbb szükség van a stratégiai földgáztárolók megépítésére – tette hozzá.

Az ellátási biztonság megteremtéséhez - a stratégiai tárolók mellett - szükség lenne egy harmadik, Szlovákiából bejövő gázvezetékre is - vélte Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke.

A Földgázszállító Rt. tájékoztatása szerint a keddi gázfogyasztás 90 millió köbméter körül várható, ami meghaladja a hétfői értéket. A magyar termelésből, valamint a hazai tározókból kivehető gázzal együtt a rendelkezésre álló gáz még éppen fedezi a jelenlegi szükségletet.

Feszített áramhelyzet

A villamosenergia-rendszer is maximális kapacitáson működik – mondta a Magyar Villamosenergiaipari Rendszerirányító ZRt. elnök-vezérigazgatója.

Tombor Antalt kijelentette: Európában kettő kivételével minden ország képes magát ellátni árammal március végéig. A két kivétel: Macedónia és Magyarország.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a befektetők csak abban az esetben valósítanak meg új beruházásokat – legyen szó akár gáztárolókról, akár erőművekről - ha a politikai vezetés hosszú távú, kiszámítható körülményeket biztosít számukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×