Hírzárlat a második élődonoros májátültetés ügyében

Infostart
2006. január 24. 07:23
Reményt keltő állapotban az újabb májátültetésen átesett kiskány; Sokan veszíthettek a 13. havi bérből; Megszaporodnak a felszámolások - címek a reggeli lapokból.
Népszabadság

A lap információi szerint jól van, és hamarosan elkerül az intenzív osztályról az a két és fél éves kislány, akin néhány nappal ezelőtt - Magyarországon másodikként - élődonoros szervátültetést végeztek.

A gyerek a múlt hét elején került fel a sürgősségi várólistára. Január 19-én a transzplantációs klinika vezetői jelezték: már nincs szükség a szervre, mert élő donorhoz folyamodnak.

A beavatkozással kapcsolatban Járay Jenő, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának vezetője - ellentétben az első élődonoros átültetés látványos megjelenítésével - hírzárlatot rendelt el.

Magyarorszáon kevésbé tekintik veszélyforrásnak a kisebbségeket és a menekülteket, mint számos térségi országban. A lap egy olyan felmérésből idéz, amelyet 13 volt szocialista országban végeztek.

Magyar Nemzet

Az újság arról számol be, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács rendkívüli összehívását kezdeményezi több szakszervezet a 2004-es, 2005-ös 13. havi bérek körül kialakult kaotikus helyzet tisztázására.

Az érdekvédők szerint tavaly több ezren vesztették el plusz egyhavi bérüket, a fegyveres testületeknél pedig újra kellene számolni azok nyugdíjalapját, akik 2004-ben vonultak nyugállományba.

Újra kiírják az új mentőhelikopterek beszerzéséről szóló tendert - értesült a lap. Az egészségügyi tárca közölte, hogy nyolc cég jelentekezett, köztük az egyik legnagyobb, mentőhelikoptert gyártó amerikai társaság.

Világgazdaság

A lapból megtudhatják, hogy a hitelkártyákat tartják a tavalyi karácsony előtti fogyasztásihitel-szezon sikertermékének az újság által megkérdezett bankok.

A kibocsátott kártyák száma és a kihasznált hitelkeretek nagysága érezhetően megnőtt. A folyószámlahitelek értékesítése jóval egyenletesebb, ugyanakkor azoknál is megfigyelhető a hitelkeretek kihasználtságának év végi növekedése.

Hamarosan érdekképviseleti vélemények is befolyásolják majd a munkaügyi felügyelők vizsgálódásait. Az ipartestületek főleg a feketefoglalkoztatás ellen lépnének fel, a szakszervezetek pedig a munkaidőre vonatkozó jogszabályok szigorúbb betartását várják.

Napi Gazdaság

Az újság arról ír, hogy az év közepén megnő a felszámolási eljárások száma. Akkor ugyanis hatályba lép a felszámolásokról és csődeljárásról szóló törvény több módosítása is, és még az új szabályok bevezetése előtt sok cég lesz, amely maga „dobja be a törülközőt”, illetve amely ellen hitelezőik nyújtják be a felszámolási kérelmet, a jelenleg hatályos szabályok szerint. Az új szabályok ugyanis megnövelik a cégvezetés és a tulajdonosok felelősségét.

Az ekhót senki nem ismeri, mert a cégeke nem akarják megismerni - mondta a lapnak Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Van olyan cég, amely végrehajtási rendeletre vár, holott adózási ügyben ilyet nem adnak ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást