Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: agyrém a Fidesz javaslata

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Agyrémnek nevezte a Fidesz javaslatát a tb-járulék csökkentéséről, a 14. havi nyugdíjról és a bizonyos korcsoportok esetében ingyenes gyógyszerek bevezetéséről a miniszterelnök.

"A határtalan köztehercsökkentés és ezzel egyidejűleg a minden nap bejelentett százmilliárdos költések szerintem elkoptatják a politikusok maradék hitelét. Leginkább azét, aki ezt mondja nap mint nap, közben pedig éveken keresztül azt mondta, hogy olyan bajban van a gazdaság, hogy mindjárt összeomlik" - mondta a kormányfő a TV2-ben.

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ egészségüggyel kapcsolatos elképzelései között a szocialistáké jelenti az arany középutat.

Mint mondta: a szocialisták álláspontja szerint biztosításalapú egészségügyre van szükség, valóságos versengő szolgáltatással, míg a Fidesz szerint nem kell reform, csak több pénz, az SZDSZ pedig nemcsak a szolgáltatási, hanem a biztosítási oldalon is nagy versenyt szeretne.

A több biztosítós modell hátránya, hogy növeli a távolságot a társadalom tagjai között, mivel a magántulajdonú biztosítók azokkal akarnak szerződést kötni, akiknek kicsi a betegségkockázatuk - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök kijelentette: ma nem annak alapján osztják el a szolgáltatások egy részét, hogy mekkora a szükség, hanem „kinek milyen kapcsolata van a rendszerben”.

A Fidesz járulékcsökkentési elképzeléséről azt mondta: nem vitatja, hogy egy ilyen lépés nyomán új munkahelyek jönnének létre, de 100-120 ezer állás esetében is 600 milliárd forint hiányozna a költségvetésből.

Gyurcsány Ferenc később részt vett az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság évindító munkaértekezletén.

A miniszterelnök a fideszes javaslatokról azt mondta: nem lehet a közös nemzeti jövedelem 5 százalékát egy hét alatt elígérni.