eur:
393.42
usd:
367.75
bux:
66361.7
2024. április 24. szerda György

Adócsaló Budapest?

Az APEH vizsgálatot indított a fővárosi önkormányzat áfabefizetési gyakorlatával kapcsolatban - értesült az InfoRádió. Ha az adóhatóság úgy dönt, hogy az ingyenesen biztosított közterület-használat után is be kell fizetni a díj áfáját, a fővárosnak százmilliós adótartozása keletkezik.

Akaratlanul, de adócsalóvá válhat a fővárosi önkormányzat, ha az APEH a hét végén befejezendő vizsgálatban megállapítja, hogy az ingyenesen biztosított közterület-használat után is be kell fizetni a díj áfáját – értesült az InfoRádió városházi forrásokból.

A főváros maga fordult az adóhatósághoz, az aláírás előtt álló utcabútor-szerződésekkel kapcsolatban.

A szerződésben a főváros évtizedekre ingyenes közterület-használatot biztosít az utcabútor-tenderen győztes három cégnek, amelyek cserébe többek között harminc korszerű wc-automatát telepítenének a belvárosba.

Ha az adóhatóság igazolja a szerződésen dolgozó jogászok aggályait, akkor a fővárosnak akkor is be kell fizetnie a közterület-használati díj áfáját, ha valójában nem is szedi be a díjat.

A probléma nemcsak az utcabútor-szerződéseket érinti. Az elmúlt években a fővárosi önkormányzat sok esetben biztosított ingyenes közterület-használatot állami vagy jótékonysági rendezvényekre.

Mivel egy közepes méretű kereskedelmi rendezvény akár 20 millió forintot is fizethet a közterület használatáért, a főváros esetleges adótartozása százmilliós nagyságrendű is lehet.

Tiba Zsolt főjegyző az InfoRádiónak elmondta: az utcabútor-szerződésekkel kapcsolatban a főváros egyelőre nem talált megoldást az áfa-problémára és megerősítette, hogy az APEH vizsgálja az ügyet.

A főjegyző szerint az áfa-fizetési kötelezettség nem vonatkozhat a korábbi ingyenes közterület-használati engedélyekre, mert ott a főváros nem kapott ellenértéket.

Az utcabútor szerződéseknél viszont ingyen reklámhelyet ajánlottak fel a cégek az önkormányzatnak, és ha a főváros ezt kihasználná, akkor elképzelhető, hogy ez után be kell fizetni az áfát - tette hozzá Tiba Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×