Adócsaló Budapest?

Infostart
2006. január 24. 15:29
Az APEH vizsgálatot indított a fővárosi önkormányzat áfabefizetési gyakorlatával kapcsolatban - értesült az InfoRádió. Ha az adóhatóság úgy dönt, hogy az ingyenesen biztosított közterület-használat után is be kell fizetni a díj áfáját, a fővárosnak százmilliós adótartozása keletkezik.

Akaratlanul, de adócsalóvá válhat a fővárosi önkormányzat, ha az APEH a hét végén befejezendő vizsgálatban megállapítja, hogy az ingyenesen biztosított közterület-használat után is be kell fizetni a díj áfáját – értesült az InfoRádió városházi forrásokból.

A főváros maga fordult az adóhatósághoz, az aláírás előtt álló utcabútor-szerződésekkel kapcsolatban.

A szerződésben a főváros évtizedekre ingyenes közterület-használatot biztosít az utcabútor-tenderen győztes három cégnek, amelyek cserébe többek között harminc korszerű wc-automatát telepítenének a belvárosba.

Ha az adóhatóság igazolja a szerződésen dolgozó jogászok aggályait, akkor a fővárosnak akkor is be kell fizetnie a közterület-használati díj áfáját, ha valójában nem is szedi be a díjat.

A probléma nemcsak az utcabútor-szerződéseket érinti. Az elmúlt években a fővárosi önkormányzat sok esetben biztosított ingyenes közterület-használatot állami vagy jótékonysági rendezvényekre.

Mivel egy közepes méretű kereskedelmi rendezvény akár 20 millió forintot is fizethet a közterület használatáért, a főváros esetleges adótartozása százmilliós nagyságrendű is lehet.

Tiba Zsolt főjegyző az InfoRádiónak elmondta: az utcabútor-szerződésekkel kapcsolatban a főváros egyelőre nem talált megoldást az áfa-problémára és megerősítette, hogy az APEH vizsgálja az ügyet.

A főjegyző szerint az áfa-fizetési kötelezettség nem vonatkozhat a korábbi ingyenes közterület-használati engedélyekre, mert ott a főváros nem kapott ellenértéket.

Az utcabútor szerződéseknél viszont ingyen reklámhelyet ajánlottak fel a cégek az önkormányzatnak, és ha a főváros ezt kihasználná, akkor elképzelhető, hogy ez után be kell fizetni az áfát - tette hozzá Tiba Zsolt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló az APEH vizsgálatáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást