Negyven országos televíziós csatorna indulhat

InfoRádió / MTI
2006. január 23. 18:50
Magyarország nyolc frekvenciatartományra pályázik a következő 50 évre a digitális televíziózáshoz - mondta az informatikai és hírközlési miniszter. Kovács Kálmán a kormányszóvivői tájékoztatón hozzátette: ez összesen 40 országos csatorna sugárzására elég.

A miniszter emlékeztetett: a kormány a magyarországi folyamatok felgyorsítása érdekében fogadta el a múlt héten a digitális műsorterjesztésről és az átállás szabályairól szóló törvény tervezetét, amelyet hamarosan benyújt a parlament elé.

Kovács Kálmán hozzátette: az analóg televíziós rendszert 2012-ig váltja fel a digitális földfelszíni műsorsugárzás, ennek eredményeként az eddigieknél több és jobb minőségű tévéműsor lesz új, interaktív szolgáltatásokkal.

Az informatikai és hírközlési tárca vezetője hangsúlyozta: nyáron, az ENSZ nemzetközi távközlési értekezletén dől el, hogy a következő ötven évre hány frekvenciája lesz Magyarországnak a digitális televíziózásra.

A törvényjavaslatról többpárti egyeztetést tartottak a parlamenti politikai erők, mert az előterjesztés kétharmados jogszabályokat is érint.

Mártfai Péter (MSZP) azt mondta, hogy az MSZP támogatja a javaslat elfogadását. Hozzátette: ahhoz, hogy Magyarország megkapja az igényelt frekvenciatartományokat, szükséges a törvény megalkotása.

Fideszes képviselő nem vett részt az egyeztetésen. Szalai Annamária, az ORTT-be delegált fideszes tag közölte: a Fidesz nem kapott meghívót.

Elmondta, hogy nem érti a sietséget, mert nem valószínű, hogy májusban megszületne a döntés a digitális frekvenciák kiosztásáról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a többpárti egyeztetésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást