eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jól halad a schengeni határok kiépítése

A határőrség szóvivője szerint egyelőre időarányosan haladnak az átkelők átalakításában. Jövő év novemberétől ugyanis Ausztriába, Szlovákiába és Szlovéniába megállás nélkül lehet belépni.

Kovács Iván az InfoRádiónak azt mondta: az uniós hatóságok ebben a félévben ellenőrzik, hogy Magyarország teljesítette-e a schengeni normák bevezetéséhez szükséges eddigi feladatokat. Májusban a szárazföldi határokat, júniusban pedig a légi határok kerülnek sorra.

Az uniós tagállamokkal határos átkelők 2007 október 30-a után megszűnnek – mondta. Az autókat viszont ezután is ellenőrzik, bár erre nem csak a határnál kell számítani.

Az illegális migráció megállítása érdekében a határőrök az átkelőtől akár 100 kilométerre is átvizsgálhatják az autókat, és ellenőrizhetik, hogy utasaik vajon itt tartózkodhatnak-e.

Az átalakulás miatt a határőrség személyi állományában átcsoportosítások lesznek, de elbocsátásokkal még nem számolnak.

A szóvivő azt is elmondta: az átkelők felszámolása után a feladatok is megszűnnek. Kovács Iván viszont egyelőre csak arról beszélt: a határőrség szervezetét mindenképpen átalakítják, de hogy mikorra, azt még nem lehet tudni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×