eur:
393.32
usd:
367.76
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Szlovákiában vizsgálják a gép fekete dobozát

Elszállították Szlovákiába a csütörtöki repülőszerencsétlenség áldozatainak földi maradványait. A mentőcsapatok is elhagyták a helyszínt. Ezt Varga Mihály, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság titkára közölte. A Hejce közelében lezuhant szlovák katonai szállítógép fedélzetén tartózkodó 43 emberből csak egy élte túl a balesetet.

A tűzoltóknak péntek kora délután sikerült kiemelniük a roncsokból a holttesteket. Az áldozatok földi maradványait először Hejcére, majd Kassára vitték. Az áldozatok azonosítását is ott fejezik be.

Az egyetlen túlélőt a kassai kórházban ápolják. Az orvosok szerint csodával határos, hogy a férfi könnyű sérülésekkel túlélte a szerencsétlenséget.

A szakemberek a repülőgép fekete dobozát Szlovákiába szállították. A roncsok vizsgálatát a Magyar Katonai Légügyi Hivatal végzi majd Kassán.

Bocskai István , a Honvédelmi Minisztérium szóvivője közölte: azért döntöttek Kassa mellett, mert közel van a szerencsétlenség helyszínéhez, és ezért egyszerűbb odaszállítani a repülőgép roncsait. Hangsúlyozta: a vizsgálatot a magyar szakemberek folytatják le a szlovák katonai hatóság bevonásával.

Nem kizárt, hogy magyar nemzetiségű katonák is voltak a lezuhant szlovák katonai gépen, mert az utaslistán magyar hangzású és helyesírású nevek is szerepelnek - mondta az InfoRádiónak a szlovákiai kormány rendkívüli ülése után a kabinet magyar tagja, Gyurovszky László építésügyi és régiófejlesztési miniszter.

A szerencsétlenség Hejce és Telkibánya között, lakatlan területen, egy hegyvidéki, erdős részen történt, ezért a roncsot csak gyalog lehetett megközelíteni. A repülőgép 300-400 méter hosszan és 30 méter szélességben tarolta le a fák koronáját, majd a hegyoldalnak csapódott.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője azt mondta, nem sokkal este fél 8 után vesztette el a radarjelet a HungaroControl, a légiirányításért felelős cég, de addigra már átadta a katonai gép felügyeletét a szlovák hatóságnak.

Bocskai István hozzátette: mivel a KFOR-váltást szállító repülőgép Pristinából Kassára tartott, és már közel járt a szlovák határhoz, a szlovák hadsereg kutató-mentő egységei engedélyt kaptak, hogy berepüljenek az országba, így ők végezték el a gép felderítését.

A szlovák védelmi tárca közölte: tapasztalt pilóták irányították a lezuhant katonai repülőgépet, a gép pedig megfelelő engedélyekkel, megnyugtató műszaki állapotban repült.

{{keretes_cim}}

Nem sokkal a szlovák katonai szállítógép magyarországi lezuhanása után egy túlélő hazatelefonált a feleségének, akivel közölte, hogy a gépük az előző percekben lezuhant, és kérte: azonnal riassza a szlovák légierőt és a rendőrséget.

Michaela Farkasová, a túlélő felesége a TA3 szlovák hírtelevízió műsorában telefonon azt mondta: este, körülbelül fél nyolckor a férje értesítette, hogy a repülőgépük néhány perce lezuhant, ő túlélte a balesetet, de semmi egyéb információja nincs, mert csak abban a percben tért magához.

A katasztrófa túlélője ezen kívül csak azt tudta közölni, hogy valahol erdős területre zuhantak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×