Egy hétig nem lesz győztes?

Infostart
2006. január 20. 16:27
A 2006-os országgyűlési választások új eleme a külképviseleti voksolás. Emiatt a választások végleges eredményét április 23. után 6-7 nappal hirdetik ki.

Az első fordulóban a külképviseleti szavazás egy héttel megelőzi a magyarországit, ezért mire itthon záródnak az urnák, külföldről is megérkeznek a voksok. Ezért az eredmény még aznap este megállapítható lesz – mondta az InfoRádióban az Országos Választási Iroda vezetője.

A második fordulós voksokat viszont a követségeken és a főkonzulátusokon is a magyarországival azonos időben adják le, így a végleges eredmény megállapításához várni kell, míg hazaérnek a szavazatok – közölte Rytkó Emília.

Az ország 176 választókerületében összesen 11 ezer szavazókör van.

Minden választókerületben meg kell határozni egy szavazókört, amelyhez hozzá számolják a külképviseleteken leadott voksokat.

176 szavazókörben ezért csak április 23-a után egy héttel lesz végleges eredmény. A második forduló után csak 99 százalékos pontossággal lehet meghatározni a választás győztesét.

Ahol szoros eredmény születik, ott a külképviseleti voksok is befolyásolhatják a választás kimenetelét.

Azokban a választókerületekben ahol nagy különbség van az első és a második helyen végzett jelölt között, a külképviseleti voksok már nem változtatnak az eredményen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A választások idõpontja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Választási idõjárás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást