eur:
395.34
usd:
366.72
bux:
65166.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A katasztrófa percről percre

A szlovák légierő csütörtök este lezuhant AN-24-es katonai szállító repülőgép katasztrófájának kronológiája.

19:30

– A légiirányítást végző HungaroControl elveszti egy szlovák katonai repülőgép radarjelét. A gépet ekkor már a szlovák légiriányítás felügyeli. Riasztás érkezik a magyar légierő kutató-mentő szolgálatához.

20:00 - A Honvédelmi Minisztérium gyorshírben közli, hogy lezuhant az Pristinából Kassára tartó An-24-es típusú, szlovák felségjelű katonai szállítórepülőgép a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Telkibánya térségében.

20:55 – A szlovák hadsereg kutató-mentői engedélyt kapnak, hogy berepüljenek az országba, így ők végzik el a gép felderítését. A pilóták beszámolója szerint a roncsok lángolnak. A gazdasági minisztérium szóvivője közli, a repülőgépen 48 utas volt és intézkedtek a mentés megkezdéséről.

21:18 – A rendkívül rossz útviszonyok miatt a mentők és az encsi rendőrség munkatársai nem tudják megközelíteni a helyszínt.

21:59 - Már 12 mentőautó van a helyszínen, de a roncsokhoz még a kutató-mentőhelikopterek sem tudnak leszállni.

22:16 – Van egy túlélő, akit a 20 kilométerre lévő Kassa kórházába visznek. A hatóságok lezárják a helyszín közelébe vezető bekötőutat.

22:20 – Tíz holttestet emelnek ki a roncsok közül.

22:25 - A szlovák fegyveres erők szóvivője megerősíti, hogy a gépen 45 utas volt, de nem biztos, hogy csak katonák.

22:28 - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök telefonon beszél Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnökkel.

23:03 - A katasztrófavédelem szóvivője szerint a gépen 45-en voltak, 38 utas és hét főnyi személyzet. Már 16 halottat találtak.

23:16 - A Magyar Honvédség egri és szolnoki alakulatától összesen mintegy száz katona van útban a helyszínre. A helikopterek a levegőből világítják meg a roncsokat.

23:33 - 90 rendőrt mozgósítottak, de húsz határőr is dolgozik a helyszínen, további negyven Miskolcról Hejcére indul és szolgálatba helyeznek egy hatvan fős váltást is. A katasztrófavédelem öt gépjárművel és harminc fővel, a katonaság pedig száz emberrel van a helyszínen.

23:37
- Egy szlovák hírtelevízió bemondja, hogy a koponyasérülést szenvedő túlélő a lezuhanás utáni percekben hazatelefonált a feleségének, de a vonal megszakadt.

23:48 – A roncsok még mindig lángolnak. Pozsonyban a kormány válságstábot hív össze.

01:05 – Mikulás Dzurinda kormányfő megrendülten tudatja, hogy a gépen utazó katonák közül többen véglegesen, a leszerelés szándékával tértek volna vissza a hazájukba.

03:05- Végleges adat szerint 43 ember tartózkodott a gép fedélzetén.

04:00 - Már tizennyolc holttestet találtak.

04:44 – Már biztos, hogy a katasztrófát csak egy ember élte túl.

07:30 – Megkezdődik a műszaki szemle.

08:06 – A rendőrség közli, hogy a lezuhant szlovák repülőgép nem volt lőfegyver, lőszer vagy robbanóanyag.

08:40 – Jozef Stank alezredes, a szlovák fegyveres erők püspöki helynöke az első név szerint ismert áldozat. Pozsonyban rendkívüli kormányülés kezdődik.

09:27 – Eddig 22 áldozatot azonosítottak. Kiderül, hogy a Kassára tartó gép, miután szlovák légi irányítás alá került, három kilométerrel letért a pályájáról.

10:44 - Sólyom László részvéttáviratot küldött szlovák kollégájának.

11:26 - Megkezdődött a szerencsétlenség kivizsgálása.

11:31 - Csak könnyű sérülései vannak a túlélőnek.

13:11 - 27 holttestet találtak meg.

16:06 - Megtalálták a gép fekete dobozát és valamennyi holttestet azonosítottak




Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×