Hétszáz férfi vette fel eddig felesége nevét

Infostart
2006. január 19. 13:57
Több mint 700 férfi vette fel a felesége nevét 2004 januárja óta, amióta a törvény engedélyezi ezt - derül ki a Belügyminisztérium adatbázisából. Gyakran azért, mert saját nevük "megjegyezhetetlen", vagy túl egyszerű.

Antalóczy Tímea szociológus szerint hiába a modernizáció, a magyar társadalomban még mindig él a tradicionális férfi és női szerep. Éppen ezért magasnak tartja a névváltoztató férfiak számát.

Egyelőre a nyelvünk is csak annak jelölésére ad lehetőséget, ha egy nő veszi fel férje nevét – mondta az InroRádióban Antalóczy Tímea. Szerinte ha mindez csak múló divat, a jövőben is inkább a nők veszik fel férjük nevét.

A névfelvételnek mélyebb gyökerei is lehetnek: a női és férfi szerepek egyenlővé válása, az emancipáció, vagy a hagyományok ellen tiltakoznak az új lehetőség követői.

A szociológus szerint gyakran nem kell messzemenő következtetéseket levonni abból, ha egy férfi felveszi férje nevét. Sokan csak azért teszik, mert rossz hangzású, megjegyezhetetlen, vagy éppen túl egyszerű nevük van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást