Gáz helyett a mínuszok jönnek

InfoRádió / MTI
2006. január 19. 19:37
A hétvégére Magyarországot is eléri az a hideg szibériai levegő, amelynek hatására Moszkvában jelenleg mínusz 30 fok körüli a hőmérséklet. A hideg miatt csökkent az orosz gázkitermelés, ezért Magyarország 20-25 százalékkal kevesebb gázt kap.
Negyedével kevesebb gáz érkezik

A MOL Rt. több mint 30 nagyfogyasztót kért fel arra, hogy az Oroszországból érkező gázmennyiség csökkenése miatt olajtüzelésre álljon át. A lakossági ellátást egyelőre nem kell korlátozni.

A gázfelhasználást azért korlátozták, mert a Gazprom – az oroszországi nagy hidegre való tekintettel – 20-25 százalékkal csökkentette a Magyarországra érkező gáz mennyiségét.

Kántor Sándor, az olajtársaság kommunikációs vezetője az InfoRádióban közölte: Magyarország napi gázfogyasztása 70 millió köbméter, ennek felét külföldről szerzi be.

Kóka János gazdasági miniszter szerdán azt mondta: Magyarország energiabiztonsága érdekében találkozót kezdeményezett a Gazprom vezetőjével és az orosz energiaügyi miniszterrel; január 27-ére pedig összehívta a Horvátországgal és Szlovéniával kibővített V4 országok energiaügyi minisztereit egy közös álláspont kialakítására.

Mínusz 20 fok a hétvégén

A Kárpátoknak köszönhetően valamennyire enyhül az ideérkező sarkvidéki levegő, de az ország északkeleti területein mínusz 20 fokos hideg is előfordulhat - mondta el Nadrai Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióban.

Oroszország európai részén több mint húszan haltak meg egy nap alatt a nagy hidegben. Több nagyvárosban mínusz 30 Celsius fokot mértek. A meteorológiai előrejelzések szerint a jövő hét végéig tart a térségben a rendkívüli hideg.

Moszkvában korlátozták az áram felhasználást a hatóságok. Több helyen lekapcsolták a díszkivilágítást és a reklámfényeket, Jurij Luzskov polgármester pedig elrendelte a nem élelmiszert árusító üzletek bezárását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nadrai Attila a hideghullámról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kántor Sándor a MOL Rt. intézkedéseirõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló a gázhelyzetrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást