eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Fantomcég - valódi ügyvezető?

Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök 1993 októberétől úgy járt el a Nomentana Kft. nevében, hogy tudatában kellett lennie: a cég jogilag nem létezik. A Magyar Nemzet szerdai és csütörtöki számában arról számolt be, hogy a kormányfő egy be nem jegyzett gazdasági társaságot használt fel vállalatbirodalma kiépítéséhez. A miniszterelnök azt közölte tegnap, hogy a lap valótlanságot állít, ő maga pedig nem tudott arról, hogy a cégbíróság elutasította kft-je bejegyzését.

Senki sem hivatkozhat arra, hogy a nyilvános cégnyilvántartásban feltüntetett valamely adat, jog vagy tény fennállásáról nem tudott – így szólt a bírósági cégnyilvántartásról szóló, 1989-es törvényerejű rendelet. Vagyis amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 1993 októberétől 1996 januárjáig egy be nem jegyzett kft. nevében írt alá dokumentumokat, törvénysértően járt el – vélik az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértők.

A Magyar Nemzet szerdai és csütörtöki számában cikket közölt a miniszterelnök vállalatbirodalmának kiépüléséről. A lap azt írja, hogy a kormányfő cégcsoportja, az Altus Rt. egy jogilag nem létező vállalkozás közreműködésével alakult. Ez a vitatott jogi státuszú társaság, a Nomentana Kft. A céget a hasonló nevű Nomentana Bt. tulajdonosai, Gyurcsány Ferenc és Somorjai László a bt. átalakításával kívánták létrehozni, az átalakulás bejegyzését azonban a cégbíróság elutasította. A határozatot a lapban megjelent dokumentum szerint a cég jogi képviselőjének kézbesítették, aki ez ellen fellebbezést nem nyújtott be, így a bejegyzést megtagadó végzés 1993. október 26-án jogerőssé vált. A hatályos jogszabályok szerint a kft. így létre sem jött, a cégnek elszámolási mérleget és vagyonkimutatást kellett készítenie, a továbbiakban pedig kizárólag bt.-ként működhetett volna tovább.

A lapban bemutatott dokumentumok azonban arról tanúskodnak, hogy Gyurcsány Ferenc 1993. októberét, vagyis a bejegyzési kérelem elutasítását követően is több ügyletet bonyolított le a kft képviselőjeként. Még 1994 novemberében is, mint a – jogilag nem létező – Nomentana Kft. képviselője járt el a jelenlegi miniszterelnök egy adásvételi szerződés aláírása során. A vitatott jogi státuszú Nomentana Kft. cégtörténetéhez tartozik, hogy 1993 tavaszán 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a Szenzor Tanácsadó Kft.-ben, amely ezt követően Aldo Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Tanácsadó Kft.-re változtatta nevét. Ez a cég kötött 1994-ben lízingszerződést a balatonősződi kormányüdülőre és az állami tulajdonban lévő fővárosi Szalay utcai ingatlanra.

Az Altus Rt., amelynek része az Aldo Kft. is, szerdán azt közölte, hogy az akkor hatályos törvény szerint a Nomentana Kft. a társasági szerződés aláírásának időpontjában, a későbbi cégbírósági bejegyzéstől függetlenül, jogszerűen jött létre, így a cég nevében kötött ügyletek is jogszerűek. A szerdai közlemény szerint az, hogy az átalakulás bejegyzését a cégbíróság nagyjából egy év múlva formai hiányosságokra hivatkozva elutasította, nem teszi érvénytelenné a kft. nevében az elutasítás előtt kötött üzleteket. Az Altus Rt. szerdán még úgy fogalmazott, hogy a cég az elutasításról – az elhúzódó ügyintézés és székhelyváltoztatás miatt – nem értesült, és az akkor hatályos cégjegyzék is kft.-ként tüntette fel a Nomentanát. A Magyar Nemzetben csütörtökön közölt postai tértivevény-másolat azonban azt bizonyítja, hogy a cég jogi képviselője 1993 októberében átvette a cégbejegyzés elutasításáról szóló értesítést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×