eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Április 9-én és 23-án szavazunk

Április 9-én lesz az országgyűlési választások első fordulója - jelentette be Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában. A pártok üdvözölték a kora tavaszi időpontot.

Az államfő hozzátette: a második fordulóra április 23-án, vasárnap kerül sor.

A külföldön élő magyar állampolgárok a tartózkodási helyüktől függően április 1-jén, illetve 2-án szavazhatnak. A második fordulós voksaikat az amerikai kontinensen április 22-én adhatják le a szavazók, a többi helyen 23-án lehet majd voksolni.

Az alkotmány szerint a bejelentéssel hivatalosan megkezdődött a választási kampány.

"Ne hecckampány folyjon"

A miniszterelnök a bejelentés után azt mondta: nem az a fontos, hogy ki irányítja az országot, hanem az, milyen erkölcsi mércével teszi ezt. Gyurcsány Ferenc szerint a pártok közös felelőssége, hogy ne hecckampány folyjon a választásokig.

Az MSZP február 18-án tartja rendkívüli kongresszusát. Itt várhatóan miniszterelnök-jelöltnek választják Gyurcsány Ferencet, és elfogadják a választási programot.

"Az országnak az tesz jót, ha a lehető legrövidebb a kampány"

A Fidesz alelnöke szerint kedvező a választás időpontja, mert az országnak az tesz jót, ha a lehető legrövidebb a kampány, és a vita hamarabb átadja a helyét a cselekvésnek.

Pokorni Zoltán az InfoRádióban azt mondta: minden párt fenntartja a jogát arra, hogy bírálja a másikat.

"Nemtelen eszközök is előkerülnek"

Kuncze Gábor arra számít, hogy a kampányban negatív, nemtelen eszközök is előkerülnek.

A szabad demokrata pártelnök az InfoRádióban elmondta: az új kormánynak elég ideje lesz a konvergencia-program és a 2007-es költségvetés elkészítésére is

"Az MDF figyeli, mennyit költenek"

Az MDF elnöke üdvözölte a választások időpontját. Dávid Ibolya az InfoRádióban azt mondta, hogy a korai dátum egyaránt jó a választópolgároknak és a pártoknak.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a két nagy párt befejezi az „előkampányra” jellemző nagyvonalú költekezést, és mostantól a törvényben előírt összeget fordítja önmaga népszerűsítésére.

Az MDF figyelni fogja, mennyit költenek. A törvények a pártokra is vonatkoznak – közölte.

"6,6 milliárd forint a választásokra"

Az országgyűlési választásokra 6,6 milliárd forintot hagyott jóvá a parlament, ebből az induló pártok 100 millió forint támogatásban részesülhetnek - mondta az Országos Választási Iroda vezetője.

Rytkó Emília közölte: a 100 millió forintot a jelöltek számának függvényében osztják szét, amikor a jelölt- és listaállítás lezárult.

A szakember hozzátette: ettől függetlenül a pártok saját költségvetésükből gazdaálkodhatnak.

Az eljárási törvény szerint a pártok jelöltenként legfeljebb egymillió forintot költhetnek.

"Nyár előtt megalakulhat az új kormány"

Ágh Attila politológus Sólyom László bejelentése után azt emelte ki, hogy az április 9-ei időpont révén már nyár előtt megalakulhat és érdemi munkát végezhet a kormány.

A politológus az InfoRádióban azt mondta: nincs jelentősége annak, hogy a dátum közel esik húsvéthoz.

"Repülővel hozzák a voksokat"

A külképviseleti és a magyarországi voksolás között egy hét telik el. Azért kell ennyi idő, mert a voksokat tartalmazó urnákat repülővel hozzák Magyarországra, és a szavazatokat itthon összesítik – mondta a Közép- és Kelet Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára az InfoRádióban.

Tóth Zoltán úgy vélekedett, hogy még nem lehet megmondani, mikor alakulhat meg az új kormány.

Ha az első forduló nem lesz eredményes, csúszhat az időpont. A hivatalos eredményt pedig csak akkor lehet meghatározni, ha a jogorvoslati eljárások is lezárultak. Ez a második fordulót követően akár két hétig is eltarthat - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×