Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem hibáztak az orvosok Rebeka kezelésekor

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem beszámoltatta, hanem tájékoztatást kért az orvosoktól az Egészségügyi Minisztérium, amely napokon belül megvizsgálja, hogyan lehet szorosabb kapcsolatot kiépíteni a szervcserét koordináló Eurotransplant nevű szervezettel. Ezt Rácz Jenő tárcavezető jelentette be, miután megbeszélést folytatott Járay Jenővel, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatójával és Borsi Józseffel, a Hungarotransplant vezetőjével.

Az egészségügyi miniszter szerint nem beszámoltatásra, hanem tájékoztatásra kérte az elhunyt májbeteg kislány kezelőorvosait.

„Semmiféle kifogás nem merült fel sem a klinika tevékenységével, sem az egész folyamat egyetlen fázisával kapcsolatban. Már három éve egyértelmű az a jogszabály, amelynek a keretében a transzplantációs klinika fel van hatalmazva ilyen jellegű tevékenységek végzésére, amelyre most jelen pillanatban sor került” – fogalmazott Rácz Jenő.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója elmondta, hogy egy 14 különböző vírusra elvégzett, alapos vizsgálat sem tudta megállapítani, hogy a kislány mája eredetileg miért betegedett meg. Az édesapa máját és a külföldről érkezett szervet még vizsgálják.

Járay Jenő hozzátette, hogy december 29-én találtak ugyan egy vércsoport-azonos májat, de az egy 100 kilogrammos férfié volt, ezért nem bizonyult beültethetőnek.

Az igazgató szerint tudomásul kell venni, hogy az akut májelégtelenség halálos betegség, a műtét kockázatos, és akármit csinálnak az orvosok, az ebben a betegségen szenvedők egyharmada mindenképpen meghal. Hozzátette: nagy szükség lenne az élődonoros átültetés népszerűsítésére.

"Arra kérem önöket, hogy támogassák azt, hogy élő donorból – úgy vese, mint máj esetében – a szerveket, vagy a szervrészletet át tudjuk ültetni. Magyarország az élődonoros veseátültetést illetően az utolsó helyen van, pedig Európában ez egy bevett klinikai gyógyító eljárás” – mondta a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Borsi József, a Hungarotransplant Kht. vezetője bejelentette, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd az Eurotransplanttal a szorosabb együttműködésről.

A rendszerbe való belépést azért is át kell gondolni, mert akkor magyar szervek tömegesen kerülhetnének ki külföldre, holott Magyarországon is szükség van rájuk.

A tájékoztatón elhangzott, hogy máris van egy újabb eset. A miniszter engedélyt adott arra, hogy egy kisfiú a normál várólistáról átkerüljön a sürgősségire, tehát neki – egyelőre csak Magyarországon – új szervet keresnek.