eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mikor válasszunk helyi képviselőt?

Negyedével csökkentené a listás önkormányzati képviselői helyek számát, és egy évvel meghosszabbítaná a helyhatósági képviselők mandátumát az MSZP. A Fidesz nem támogatja a javaslatot.

Az 5 év letelte után ismét 4 évre választanák a helyi testületek tagjait, így az önkormányzati választást egy évvel az országgyulési voksolás után rendeznék - mondta az InfoRádióban Pál Tibor szocialista képviselő, a párt önkormányzati munkacsoportjának tagja.

Ehhez azonban először módosítani kell az alkotmányt és a választási törvényt. A jelenlegi képviselőtestületek még négy évig működnének.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) viszont az őszi helyhatósági választásokat is elhalasztaná egy évvel. A testület főtitkára korábban az InfoRádióban azt mondta: szerencsésebb lenne, ha az önkormányzati választások nem közvetlenül a parlamenti választások után lennének.

A választási kampányok elvonják a figyelmet a mindennapos munkától, megnehezítik az adott év tervezését – mondta Zongor Gábor. Azt sem tartotta szerencsésnek, hogy Magyarország új polgármesterekkel és képviselő-testületekkel indul neki az Európai Unió következő költségvetési ciklusának.

A TÖOSZ tervei szerint a halasztást követő önkormányzati ciklus öt éves lehetne, így 2012-ben a parlamenti választás félidejére esnének az önkormányzati választások. Ettől kezdve ismét négy éves mandátumot kapnának a polgármesterek és helyi képviselők.

A Fidesz nem támogatja az MSZP javaslatát. Szita Károly Kaposvár fideszes polgármestere az InfoRádiónak elmondta, a kormány 300 milliárdot vett el a helyhatóságoktól, úgyhogy mindenekelőtt pénzügyi reformra van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×