Hátrányosan megkülönböztetnek közalkalmazottakat

Infostart
2006. január 16. 13:29
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint sérti a jogbiztonság követelményét és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, hogy nem fizették ki a 13. havi illetményüket azoknak a közalkalmazottaknak, akik 2004-ben és 2005-ben megszakítás nélkül munkaviszonyban álltak.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese most lezárult vizsgálatában megállapította: az Országgyűlés egyértelműen rögzítette az egy havi külön illetmény kifizetésének feltételeit, ám nem rendelkezett egyértelműen a módosítás előtt létrejött jogosultságokról.

Takács Albert emlékeztetett arra: az Alkotmánybíróság határozatában rendezte azok jogosultságát, akiknek év közben szűnt meg közalkalmazotti jogviszonyuk, azonban megoldatlan maradt azok problémája, akiknek 2004-ben és 2005-ben folyamatosan, megszakítás nélkül fennállt a közalkalmazotti jogviszonyuk.

Takács Albert az InfoRádiónak azt mondta: az a legfőbb törekvése, hogy válasszák szét a 13. havi és a 0. havi fizetéseket, ugyanis akkor még egyszer nem fordulhatna elő, hogy aki például végigdolgozta a 2004-es évet, de 2005 januárjában már nem volt közalkalmazott, az a módszerváltás miatt nem jutott kiegészítő bérhez.

Az ombudsman helyettese jelezte, hogy a közeljövőben megvizsgálja a hivatásos szolgálatban dolgozók és a köztisztviselők 13. havi juttatásának ügyét is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a 2004-ben elmaradt 13. havi közalkalmazotti béreket márciusig ki kell fizetnie a munkáltatónak, ám erre a 2006-os költségvetésben, a közoktatásra vonatkozóan nincs fedezet.

Kerpen Gábor elnök hozzátette: a tavalyi 13. havi bért sem kapja meg minden arra jogosult, ezért a kormánytól az Országos Közalkalmazotti Érdekegyeztető Tanács összehívását kérték.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Takács Albert, az állampolgári jogok országgyûlési biztosának helyettese
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást