Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Működik a kislányba beültetett máj

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Működik a transzplantáción átesett kislány új mája, de azt még nem tudni, hogy a szervezete befogadja-e az új májat. Ezt a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának főigazgatója közölte. Járay Jenő hangsúlyozta: a 4 éves kislányt délután egy órakor kezdték operálni, miután külföldről érkezett egy új, számára megfelelő és beültethető szerv.

A szervet egy speciális mentőautóval vitték kora délután a repülőtérről a klinikára. Járay Jenő főigazgató akkor közölte: a kislány a műtőben van, de a korábban kialakult ödéma miatt agya károsodott, amelynek súlyosságát még nem tudják.

A Hungarotransplant Kht. igazgatója az Inforádióban közölte: a máj kioperálását reggel 6 órakor kezdték meg, majd megállapították, hogy a szerv alkalmas a beültetésre. Borsi Jenő elmondta: folyamatosan tartották a kapcsolatot a klinika orvosaival. Hozzátette: a külföldi donorról nem árulhat el semmit. Szólt arról is, hogy Rácz Jenő egészségügyi miniszter hozzájárulását adta a transzplantáció költségeinek fedezéséhez.

A 4 éves kislány Magyarországon először élő donortól kapott szervet 10 nappal ezelőtt. A gyerek szervezetébe édesapja májának egy részét ültették át, de azt 5 nap múlva ismeretlen eredetű fertőzés érte.

A mostani műtét előtt a gyermeken koponya-CT és EEG vizsgálatot végeztek, ami azt mutatta, hogy ugyan agyi károsodást szenvedett a májelégtelenség miatt, de még műthető állapotban van. Az agykárosodás fokát még nem tudják megmondani az orvosok.

A gyermeken laboratóriumi vizsgálatok sokaságát végzik el, hogy kiderüljön, milyen vírus támadta meg a saját máját, illetve az édesapja beültetett bal májlebenyét.