eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Már a kórházban van a négyéves kislány új mája

Megérkezett a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikájára az a máj, melyet a négyéves kislány kapott egy európai donortól. A szervet a Hungarotransplant Kht. speciális mentőautójával szállították a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájára - mondta a cég ügyvezető igazgatója. A kórház igazgatója közben közölte: a kislány a műtőben van, de egy ödéma miatt károsodott az agya.

Vasárnap délben leszállt a Ferihegyi repülőtéren az a gép, amelyik az új májat hozta a négyéves kislánynak. A Hungarotransplant Kht. igazgatója, Borsi József közölte: nem adhat információt arról, hogy melyik országból érkezik a szerv, miként a donorról sem szolgálhat felvilágosítással.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, Járay Jenő professzor közben elmondta: a kislány a műtőben van, de a kialakult agyödéma miatt agykárosodást szenvedett, amelynek súlyosságát még nem tudják megmondani.

Korábban Borsi Jenő elmondta, hogy éjfélkor értesítette az Eurotransplant európai szervezet a Hungarotransplant Kht.-t arról, hogy sikerült donort találni annak a négyéves kislánynak, aki édesapjától kapott májat tíz nappal ezelőtt, de a szervet nem fogadta ne a szervezete.

Az Eurotransplant által talált vércsoportazonos agyhalott donorból reggel 6 órakor kezdték eltávolítani a szervet, majd felmérték, hogy a szerv alkalmas-e a sebészi kettéválasztásra (szakszóval splittelésre). Erre azért is szükség volt, hiszen a donor felnőtt ember, a négyéves kislány viszont 16 kiló – fogalmazott az InfoRádiónak a Hungarotransplant Kht. ügyvezető igazgatója.

A négy éves kislány múlt szerdán édesapja májának egy részét kapta meg, de a beültetett szervet öt nap múlva fertőzés érte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×