Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már a kórházban van a négyéves kislány új mája

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megérkezett a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikájára az a máj, melyet a négyéves kislány kapott egy európai donortól. A szervet a Hungarotransplant Kht. speciális mentőautójával szállították a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájára - mondta a cég ügyvezető igazgatója. A kórház igazgatója közben közölte: a kislány a műtőben van, de egy ödéma miatt károsodott az agya.

Vasárnap délben leszállt a Ferihegyi repülőtéren az a gép, amelyik az új májat hozta a négyéves kislánynak. A Hungarotransplant Kht. igazgatója, Borsi József közölte: nem adhat információt arról, hogy melyik országból érkezik a szerv, miként a donorról sem szolgálhat felvilágosítással.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, Járay Jenő professzor közben elmondta: a kislány a műtőben van, de a kialakult agyödéma miatt agykárosodást szenvedett, amelynek súlyosságát még nem tudják megmondani.

Korábban Borsi Jenő elmondta, hogy éjfélkor értesítette az Eurotransplant európai szervezet a Hungarotransplant Kht.-t arról, hogy sikerült donort találni annak a négyéves kislánynak, aki édesapjától kapott májat tíz nappal ezelőtt, de a szervet nem fogadta ne a szervezete.

Az Eurotransplant által talált vércsoportazonos agyhalott donorból reggel 6 órakor kezdték eltávolítani a szervet, majd felmérték, hogy a szerv alkalmas-e a sebészi kettéválasztásra (szakszóval splittelésre). Erre azért is szükség volt, hiszen a donor felnőtt ember, a négyéves kislány viszont 16 kiló – fogalmazott az InfoRádiónak a Hungarotransplant Kht. ügyvezető igazgatója.

A négy éves kislány múlt szerdán édesapja májának egy részét kapta meg, de a beültetett szervet öt nap múlva fertőzés érte.