Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Önálló női kampányt indít a Fidesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Önálló női kampányt indít a Fidesz - jelentette be a Fidesz alelnöke. Pelczné Gáll Ildikó szerint a mindenkori kormánynak deklarálnia kell, hogy a gyermeket vállalni és felnevelni annyit tesz, mint a nemzet továbbélését biztosítani. Bernáth Ildikó, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alenöke az InfoRádióban azt mondta: részmunka-programon, a távmunka elterjesztésén, és a negyven év feletti nők újbóli elhelyezkedésének segítésén gondolkodnak.

A változáshoz szükség van arra, hogy a természetessé váljon a fiatalok számára a családalapítás és a gyermekvállalás, ehhez azonban vissza kell adni a klasszikus női szerepkör rangját - hangsúlyozta az alelnök a Polgári Kormányzás 2006 konferenciáján.
Az alelnök szerint vonzóvá kell tenni az anyai hivatást, vissza kell állítani anyagi, erkölcsi megbecsülését, mert a rendszerváltás előtti szocialista ideológia azt sulykolta az emberekbe, hogy főállású anyaként otthon maradni közveszélyes munkakerülés vagy kispolgári csökevény.

Úgy vélte, a kormány feladata az, hogy minden nő számára lehetővé tegye a döntést, mikor és milyen körülmények között vállal gyermeket, hogyan áll vissza a munkába vagy mennyi ideig marad otthon.

Bernáth Ildikó szerint ma a fiatal nőket leginkább az akadályozza a munkavállalásban, hogy megkérdezik tőlük: mikor akarnak gyermeket szülni?. A fideszes politikus úgy látja, nehéz helyzetben vannak középkorú nők is, mert őket felháborító módon már öregnek tartják a munkaadók.

"Azt szeretnénk, ha a nők számára lehetőség lenne a munkavállalás, nem pedig kényszer" - fogalmazott az InfoRádióban Bernáth Ildikó. Hozzátette: a nők számára megoldás lenne a részmunkaidős foglalkoztatás, mert az összeegyeztethető a gyermekneveléssel, ám jelenleg ezt a típusú munkavégzést ugyanolyan költségek terhelik, mint a teljes munkaidős foglalkoztatást.

Csökkenteni kell az adóterheket és olyan törvényeket kell hozni, amelyek érdekeltté teszik a munkáltatókat a nők részmunkaidős foglalkoztatásában - összegezte a feladatot Bernáth Ildikó, aki szerint a társadalombiztosítási járulék-fizetés 50 százalékos támogatása nem hozott átütő sikert. A munkahelyek megőrzésére és új munkahelyek teremtésére van szükség, ezért a vállalkozások számára kedvezőbb szabályozási környezetet kell teremteni - tette hozzá.

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti csoportjának vezetője a Fidesz női kampányára reagálva elmondta: az élet és maga közélet koedukált, azaz nincs egy külön "könnyített változata" a nők számára sem az életnek, sem a közéletnek.

A frakcióvezető véleménye szerint annak lehet értelme, hogy egy párt összeszedje azt a mondanivalót, ami elsősorban a nőkre, például a különböző női szerepek összeegyeztetésére vonatkozik. "De hogy másfajta igényességgel, másfajta felelősséggel és másfajta politikai terjedelemben szóljon nőkhöz, azt abszurditásnak tartom" - jelentette ki a szocialista politikus.