eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Versenyfutás az idővel

Továbbra is válságos az állapota annak a kislánynak, aki Magyarországon először élő donortól kapott májat egy héttel ezelőtt. A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója az InfoRádióban elmondta: a délutáni konzílium után derülhet ki, mi okozta az átültetett máj megbetegedését. Járay Jenő cáfolta, hogy influenza vírusról lenne szó.

Járay Jenő professzor azt közölte: a kislány továbbra is kóma közeli állapotban van, a máj- és veseműködése leállt, gépekkel tartják életben. A betegnek rövid időn, legfeljebb két napon belül új májra van szüksége.

A professzor korábban azt is elmondta: a gyermeket visszavették az országos transzplantációs várólistára, és az egészségügyi miniszter engedélyével külföldön is keresnek számára életmentő szervet.

Járay Jenő aggasztónak nevezte a kislány fehérvérsejt számának emelkedését, ami gyulladásra utal. Ha pedig valakinek fertőzés alakul ki a szervezetében, annak nem lehet olyan gyógyszereket adni, amelyek a beültetett máj befogadásának elősegítése végett gyengítik az immunrendszert.

A professzor az InfoRádiónak cáfolta azokat az információkat, miszerint influenzavírus támadta volna meg a májat, hangsúlyozva, hogy az influenza A vírusa nem teszi tönkre a májat.

Ha beigazolódik, hogy egyébként influenzája is van a kislánynak, akkor kezükben van a Tamiflu nevű influenza elleni gyógyszer. Azt azonban nem tudni, hogy pontosan milyen hatása lehet a májra a gyógyszernek máj-elégtelenség esetén.

A 4 éves kislány máját január 4-én, 18 órás műtéttel távolították el, majd édesapja bal oldali májlebenyét kapta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×