Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Versenyfutás az idővel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is válságos az állapota annak a kislánynak, aki Magyarországon először élő donortól kapott májat egy héttel ezelőtt. A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója az InfoRádióban elmondta: a délutáni konzílium után derülhet ki, mi okozta az átültetett máj megbetegedését. Járay Jenő cáfolta, hogy influenza vírusról lenne szó.

Járay Jenő professzor azt közölte: a kislány továbbra is kóma közeli állapotban van, a máj- és veseműködése leállt, gépekkel tartják életben. A betegnek rövid időn, legfeljebb két napon belül új májra van szüksége.

A professzor korábban azt is elmondta: a gyermeket visszavették az országos transzplantációs várólistára, és az egészségügyi miniszter engedélyével külföldön is keresnek számára életmentő szervet.

Járay Jenő aggasztónak nevezte a kislány fehérvérsejt számának emelkedését, ami gyulladásra utal. Ha pedig valakinek fertőzés alakul ki a szervezetében, annak nem lehet olyan gyógyszereket adni, amelyek a beültetett máj befogadásának elősegítése végett gyengítik az immunrendszert.

A professzor az InfoRádiónak cáfolta azokat az információkat, miszerint influenzavírus támadta volna meg a májat, hangsúlyozva, hogy az influenza A vírusa nem teszi tönkre a májat.

Ha beigazolódik, hogy egyébként influenzája is van a kislánynak, akkor kezükben van a Tamiflu nevű influenza elleni gyógyszer. Azt azonban nem tudni, hogy pontosan milyen hatása lehet a májra a gyógyszernek máj-elégtelenség esetén.

A 4 éves kislány máját január 4-én, 18 órás műtéttel távolították el, majd édesapja bal oldali májlebenyét kapta meg.