Influenza fenyegeti a májátültetett kislány életét

Infostart
2006. január 13. 12:20
Influenzavírus okozta a májátültetés után kialakult fertőzést annál a kislánynál, aki Magyarországon először élő donortól kapott májat. - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Epidemiológiai Központ fővirológusa.

Berencsi György hozzátette: bár elmúlt az a két nap, amíg be lehetne vetni az influenza elleni Tamiflu nevű gyógyszert, de szerinte most is életmentő lehetne.

"A gyógyszer gyártója, a Roche azonban zárolta a készleteket, így a gyógyszer egy adagját a fiam adja fel Nyíregyházáról expressz postával, holnapra ér ide, akkor beviszem a klinikára" - tette hozzá Berencsi György.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója elmondta: éjszaka minden klinikai paramétere romlott a kislánynak.

Járay Jenő professzor csütörtökön azt közölte, hogy kritikus, kóma közeli állapotban van a beteg, a máj- és veseműködése leállt, gépekkel tartják életben, és legfeljebb 48 órája van hátra, ha nem találnak számára új májat.

A professzor hozzátette: a gyermeket visszavették az országos transzplantációs várólistára, és az egészségügyi miniszter engedélyével külföldön is keresnek számára életmentő szervet.

A 4 éves kislány máját január 4-én, 18 órás műtéttel távolították el, majd édesapja bal oldali májlebenyét kapta meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Interjú Berencsi Györggyel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást