Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A városokban a szocialista törzsközönség szilárdan kitart\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az új kormánynak a választások után azonnal hozzá kell kezdenie a költségvetés rendbetételéhez. Ezt Tölgyessy Péter mondta az InfoRádió Aréna című műsorában. A fideszes képviselő, politikai elemző úgy vélekedett, hogy pártja ma erősebb, mint valaha, de igazán csak a falvakban, mezővárosokban sikerült előretörnie. A városokban a szocialisták törzsközönsége "meglehetősen szilárdan kitart".

Tölgyessy Péter szerint Magyarország a választásokig kapott haladékot, utána „ki kell fizetni a számlát”.

Ha ez nem történik meg, akkor a magyarországi hiány finanszírozói azt mondhatják, elég volt, és akkor pillanatok alatt összeomolhat a forint – vélekedett.

Az elemző közölte: ha a következő kormány nem a büdzsé rendbetételével kezd, akkor az egész ciklusát elronthatja.

Ugyanúgy járhat, mint a mostani koalíció, a 2002-es nagy költekezés után – vélekedett Tölgyessy Péter, aki szerint az MSZP „történelmi léptékű hibát követett el”, amikor többet költött a lehetségesnél. Hozzátette: a következő kormány ezt már nem teheti meg.

Utalt arra is, hogy a Fidesz folyamatosan napirenden tartja a költségvetési hiány ügyét, de kommunikációjában ugyanakkor jelen van az is, hogy „több járna az embereknek”.

Több járna, de ezeket az igényeket nagyon sokáig nem lehet kielégíteni – mondta Tölgyessy Péter.

Úgy vélekedett, hogy az idei költségvetés nem a szegényeket, hanem a középosztály és a felsőbb rétegek fogyasztását támogatja; ennek példája az áfa-csökkentés is.

Ezen muszáj változtatni. Nagyon sok területhez kellene hozzányúlni, de egyszerre nem lehet mindent megváltoztatni. Egy-két nagy reformot kellene elindítani, de ennek ára van: az állampolgároknak több terhet kell vállalniuk – mondta Tölgyessy Péter.

Hozzátette: az állam karcsúsításától nem lehet nagy megtakarítást várni, hiszen a 800 ezer közalkalmazottból legfeljebb 100 ezer dolgozik az igazgatásban, és közülük is csak 7-9 ezren a minisztériumokban.

Az elemző a Fideszről azt mondta, hogy sokkal erősebb, mint bármikor, és olyan erőkoncentrációt hozott létre, amely egyedülálló a térségben.

A Fidesszel mindezek ellenére nagyon nagy bajok vannak. 1998-ban friss, lendületes párt volt, tudni lehetett, hogy mit akar. A mostani Fidesz-kampányból és –mondanivalóból az látszik, hogy a párt nagyon akarja a sikert, de azt nem tudni, milyen úton. A Fidesz egy „identitászavaros párt” képét mutatja – vélekedett Tölgyessy Péter.

Hozzátette: ennek oka az elmúlt négy évben keresendő. A választási kudarc után a párt bezárkózott legszűkebb törzsközönségének körébe, azt próbálta megszervezni, annak „nagy szeretetében érezte jól magát”.

Az önkormányzati választások után kiderült, ez kevés. A párt lassan elkezdett politikáján korrigálni. Orbán Viktor alapvetően a kádári kisember felé próbált nyitni – mondta az elemző.

A falvakban, mezővárosokban sikerült óriásit előrelépnie, de a városi közegben ezt nem mutatják a választási eredmények és a közvélemény-kutatások. A városokban a szocialisták törzsközönsége meglehetősen szilárdan kitart – tette hozzá Tölgyessy Péter.