Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem adja vissza a mentőhelikoptereket az üzemeltető

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mentőhelikoptereket üzemeltető BASE Kft. addig nem adja vissza a gépeket a mentőszolgálatnak, amíg tisztázatlan a jogi helyzet - mondta a cég szóvivője az InfoRádióban. A kormányfő tájékoztatást kért a kialakult helyzetről.
A kormányfő tájékozódik

Gyurcsány Ferenc azután kért információkat a mentés helyzetéről, hogy az Országos Mentőszolgálat hétfőn felmondta a szerződést a helikopterek műszaki üzemben tartását végző BASE Kft.-vel.

Batiz András kormányszóvivő megerősítette, hogy a mentőszolgálat keddtől az állami tulajdonban lévő OMSZ Légimentő Kht.-n keresztül látja el a légimentési feladatokat.

Az állami tulajdonú helikopterek egyelőre az üzemeltetést korábban végző magánvállalatnál vannak – tette hozzá.

Batiz András megerősítette, hogy a légimentés biztonságos ellátása alapvető fontosságú a kormány számára, ezért szükség esetén erre a feladatra a honvédségi helikopterek is igénybe vehetők.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz, ha a BASE Kft. nem adja át a korábban használatában lévő tíz mentőhelikoptert.

A kft. hajthatatlan

A BASE Kft. nem adja vissza a helikoptereket, amíg nem tisztázódik a jogi helyzet - mondta az InfoRádióban a cég szóvivője.

Edelényi Gábor úgy vélte: jogi nonszensz, ami történik, ugyanis 1994-ben éppen az OMSZ kérésére került a szerződésbe az azonnali felmondás tilalma; a felmondási idő eszerint 3 hónap.

A szóvivő szerint törvényesen tarthatják maguknál a helikoptereket, mert azokra zálogjoguk van; a mentőszolgálat több mint 30 millió forinttal tartozik a BASE Kft.-nek.

"Nincs háború, mégis a honvédség gépeit veszi igénybe az OMSZ, amelyek egymillió forintért repülnek egy utat, míg mi maximum 300 ezer forintot számlázunk" - tette hozzá Edelényi Gábor.

Mentőszolgálat: nincs vész

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hangsúlyozta, hogy a jogi a vita nem veszélyezteti a mentési munkákat.

Takács Zoltán elmondta: jelenleg három helikopter teljesít szolgálatot az országban, két MI-8-ast a honvédség biztosít, egy MI-2-est bérel a mentőszolgálat.

A főigazgató közölte: az a fő kérdés, hogy az állam számára hátrányos szerződést a BASE Kft.-vel miért nem mondta fel senki 1994 óta.