eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem adja vissza a mentőhelikoptereket az üzemeltető

A mentőhelikoptereket üzemeltető BASE Kft. addig nem adja vissza a gépeket a mentőszolgálatnak, amíg tisztázatlan a jogi helyzet - mondta a cég szóvivője az InfoRádióban. A kormányfő tájékoztatást kért a kialakult helyzetről.

A kormányfő tájékozódik

Gyurcsány Ferenc azután kért információkat a mentés helyzetéről, hogy az Országos Mentőszolgálat hétfőn felmondta a szerződést a helikopterek műszaki üzemben tartását végző BASE Kft.-vel.

Batiz András kormányszóvivő megerősítette, hogy a mentőszolgálat keddtől az állami tulajdonban lévő OMSZ Légimentő Kht.-n keresztül látja el a légimentési feladatokat.

Az állami tulajdonú helikopterek egyelőre az üzemeltetést korábban végző magánvállalatnál vannak – tette hozzá.

Batiz András megerősítette, hogy a légimentés biztonságos ellátása alapvető fontosságú a kormány számára, ezért szükség esetén erre a feladatra a honvédségi helikopterek is igénybe vehetők.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz, ha a BASE Kft. nem adja át a korábban használatában lévő tíz mentőhelikoptert.

A kft. hajthatatlan

A BASE Kft. nem adja vissza a helikoptereket, amíg nem tisztázódik a jogi helyzet - mondta az InfoRádióban a cég szóvivője.

Edelényi Gábor úgy vélte: jogi nonszensz, ami történik, ugyanis 1994-ben éppen az OMSZ kérésére került a szerződésbe az azonnali felmondás tilalma; a felmondási idő eszerint 3 hónap.

A szóvivő szerint törvényesen tarthatják maguknál a helikoptereket, mert azokra zálogjoguk van; a mentőszolgálat több mint 30 millió forinttal tartozik a BASE Kft.-nek.

"Nincs háború, mégis a honvédség gépeit veszi igénybe az OMSZ, amelyek egymillió forintért repülnek egy utat, míg mi maximum 300 ezer forintot számlázunk" - tette hozzá Edelényi Gábor.

Mentőszolgálat: nincs vész

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hangsúlyozta, hogy a jogi a vita nem veszélyezteti a mentési munkákat.

Takács Zoltán elmondta: jelenleg három helikopter teljesít szolgálatot az országban, két MI-8-ast a honvédség biztosít, egy MI-2-est bérel a mentőszolgálat.

A főigazgató közölte: az a fő kérdés, hogy az állam számára hátrányos szerződést a BASE Kft.-vel miért nem mondta fel senki 1994 óta.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×