"A koalíciós kormányzás csökkenti a hatékonyságot"

Infostart
2006. január 10. 07:22
A Századvég Alapítvány igazgatója szerint a következő négy évben hasznosabb lenne, ha kétpárti parlament és egypárti kormányzás lenne Magyarországon. Giró-Szász András politológus az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az összes eddigi kormányzat azt bizonyította, hogy a koalíciós alkuk nehezebben működnek.

A Századvég Alapítvány igazgatója nem érzi problémának, hogy bizonyos fokig kristályosodott a magyar politika szerkezete, mert Magyarország olyan feladatok előtt áll, melyeket csak egy nagyon határozott politikai erő tud jól végrehajtani. Márpedig a koalíciós kormányzás csökkenti a hatékonyságot - fejtette ki Giró-Szász András az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politológus szerint a rendszerváltás óta működő összes kormányzat azt bizonyította, hogy a koalíciós alkuk nehezebben működnek, éppen ezért a következő négy évben hasznosabb lenne egy kétpárti parlament és egypárti kormányzás Magyarországon.

"Soha nem fordult még elő, hogy a kisebbik koalíciós fél nem arra használta volna ki zsarolási potenciálját, hogy növelje saját szavazóbázisát, erősítse saját arculatát" - fogalmazott Giró-Szász András.

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint éppen ezért amennyiben kétpárti a parlament, sokkal nagyobb az esély akár arra, hogy valamelyik politikai erő kétharmados többséget szerezzen, akár arra, hogy bizonyos kérdésekben létrejöjjön a konszenzus.

Ami a két nagy párt közti erőviszonyokat illeti, Giró-Szász András szerint az MSZP tavalyi felzárkózása elsősorban a fővárosnak és egy-két megyeszékhelynek köszönhető. A politológus szerint bár a fővárosnak mindig nagy a szerepe abban, hogy ki nyeri a választásokat, de ehhez képest arányaiban kevesebbet képviselőt juttat a parlamentbe, mint ugyanekkora választói tömeg vidéken. Éppen ezért a Századvég Alapítvány igazgatója szerint könnyen elképzelhető, hogy a fővárosban szerezhető kevesebb mandátum miatt a versengés korántsem teljesen kiegyenlített.

A választási kampányról szólva Giró-Szász András úgy vélekedett, hogy egyfelől a választópolgároknak elegük van a jelenlegi politikai stílusból, másfelől a politikai pártok egyre ügyesebben mozgósítanak és ezzel újabb és újabb választókat tudnak megszólítani és szavazásra késztetni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
060109 Aréna 1.rész - Gíró-Szász András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
060109 Aréna 2.rész - Gíró-Szász András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
060109 Aréna 3.rész - Gíró-Szász András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
060109 Aréna 4.rész - Gíró-Szász András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Giró-Szász András a kétpárti parlamentrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Giró-Szász András a szavazatok megoszlásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást