eur:
393.52
usd:
367.85
bux:
66250.07
2024. április 24. szerda György

Az MDF az önkormányzati választásokról egyeztetne

Egyeztetést javasol a négy parlamenti párt között az MDF az önkormányzati választások időpontjáról. Herényi Károly frakcióvezető közleményben jelezte, hogy pártja egyetért a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) felvetésével, amely szerint nem szerencsés, ha egy éven belül tartják a parlamenti és az önkormányzati választásokat.

Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára az InfoRádióban január 7-én azt javasolta, hogy halasszák el egy évvel az őszi önkormányzati választásokat.

A választási kampányok elvonják a figyelmet a mindennapos munkától, megnehezítik az adott év tervezését – tette hozzá.

A főtitkár szerint az sem szerencsés, ha Magyarország új polgármesterekkel és képviselő-testületekkel indul neki az Európai Unió következő költségvetési ciklusának.

Sokan úgy gondolják, hogy szükség lenne már az önkormányzati rendszer megváltoztatására, a finanszírozás átalakítására. Kizárt, hogy ez az októberi önkormányzati választások előtt megtörténjen – mondta Zongor Gábor.

A TÖOSZ tervei szerint a halasztást követő önkormányzati ciklus 5 éves lehetne, így 2012-ben a parlamenti választás félidejére esnének az önkormányzati választások. Ettől kezdve ismét 4 éves mandátumot kapnának a polgármesterek és helyi képviselők.

Ez minden politikai erő számára jó lenne, hiszen a ciklus félidejében tartott választásnál nincs jobb közvélemény-kutatás a politikai erők támogatottságáról – vélekedett a főtitkár.

Zongor Gábor úgy vélekedett, hogy a szervezet javaslata alkotmánymódosítással megoldható.

A mindenkori ellenzéknek kedvezne, ha a parlamenti ciklus félidejében lennének az önkormányzati választások - mondta Tóth Zoltán, a Közép- és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének vezetője az InfoRádióban.

Az eddigi gyakorlat szerint az önkormányzati választásokon a kormánypártok megismételték a parlamenti voksoláson elért sikerüket. Két évvel később azonban már kialakul a választókban a kormánnyal szembeni kritikai szemlélet - tette hozzá Tóth Zoltán.

Ezért elsősorban politikai akarat kell ahhoz, hogy ez a kezdeményezés megvalósuljon - hangsúlyozta a választási szakértő.

Tóth Zoltán elmondta: a változtatáshoz az alkotmány kétharmados többséget igénylő módosítására lenne szükség; ugyanakkor, ha a köztársasági elnök kitűzte az önkormányzati választás időpontját, már csak a következő ciklusban nyílik erre lehetőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×