Azt feltételezik ugyanis, hogy a füstölt élelmiszerek rákkeltőek lehetnek. De vajon veszélyben van-e a füstölt kolbász és az angol szalonna uniós állampolgársága is?
Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője, Sohár Pálné azt mondja, az élelmiszeriparban évtizedek óta szigorúan szabályozzák milyen fával és milyen hőfokon lehet a termékeket füstölni, hogy azok a legkevesebb káros anyagot tartalmazzák.
Sohár Pálnéhez hasonlóan, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is optimista. Antal Emese szerint nem az a kérdés, hogy ehetnek-e kolbászt a magyarok, hanem hogy mivel és hányszor teszik ezt.
Ha ezeket a füstölt készítményeket zöldségekkel eszi valaki, akkor a zöldségekben található antioxidánsok gátolják a daganatos betegségek kialakulását, mondta Antal Emese.
A megkérdezett szakértők szerint tehát egyértelműen maradhat a füstölt kolbász és az angol szalonna a magyar asztalokon.