A TÖOSZ azt szeretné, ha elhalasztanák az önkormányzati választást

Infostart
2006. január 7. 16:36
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) azt javasolja a parlamenti pártoknak, hogy halasszák el egy évvel az önkormányzati választásokat.

Zongor Gábor, a testület főtitkára az InfoRádióban ezt azzal indokolta, hogy szerencsésebb lenne, ha az önkormányzati választásokra nem közvetlenül a parlamenti választások után kerülne sor.

A választási kampányok elvonják a figyelmet a mindennapos munkától, megnehezítik az adott év tervezését – tette hozzá.

A főtitkár szerint az sem szerencsés, ha Magyarország új polgármesterekkel és képviselő-testületekkel indul neki az Európai Unió következő költségvetési ciklusának.

Sokan úgy gondolják, hogy szükség lenne már az önkormányzati rendszer megváltoztatására, a finanszírozás átalakítására. Kizárt, hogy ez az októberi önkormányzati választások előtt megtörténjen – mondta Zongor Gábor.

A TÖOSZ tervei szerint a halasztást követő önkormányzati ciklus 5 éves lehetne, így 2012-ben a parlamenti választás félidejére esnének az önkormányzati választások. Ettől kezdve ismét 4 éves mandátumot kapnának a polgármesterek és helyi képviselők.

Ez minden politikai erő számára jó lenne, hiszen a ciklus félidejében tartott választásnál nincs jobb közvélemény-kutatás a politikai erők támogatottságáról – vélekedett a főtitkár.

Zongor Gábor úgy vélekedett, hogy a szervezet javaslata alkotmánymódosítással megoldható.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást