A Fidesz tudni akarja, hogy mire költik a BA Rt.-ért kapott pénzt

Infostart
2006. január 7. 13:48
Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezi a testület fideszes elnöke a Budapest Airport Rt. privatizációjával összefüggésben. Az MSZP kész ismét tárgyalni az ügyről.

Varga Mihály elmondta: azt szeretnék, ha a kormány képviselői beszámolnának a bizottság előtt arról, hogy mire költik a magánosításból származó 464,5 milliárd forintot.

A Fidesz-frakció gazdasági kabinetjének vezetője hozzátette: a testület ülésén lehetőség lenne arra, hogy mások is elmondják javaslataikat a pénz felhasználásáról.

Varga Mihály kijelentette: szükség van a Budapest Airport Rt. privatizációjával összefüggő valamennyi dokumentum nyilvánosságra hozására.

Több jogilag rendezetlen ügy van a Ferihegyi repülőteret üzemeltető cég privatizációjával kapcsolatban - tette hozzá.

Szabó Lajos, a bizottság szocialista alelnöke azt mondta, hogy Veres János pénzügyminiszter már beszámolt a testületnek a pénz sorsáról, ennek ellenére az MSZP kész ismét megvitatni a kérdést.

Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön azt közölte, hogy mintegy 10 milliárd forintot a tavalyi deficit csökkentésére használt fel a kormány, 60 milliárd forint az ÁPV Rt. privatizációs tartalékába került, a maradékot pedig az államadósság törlesztésére fordították.

Oravecz Péter, az ÁPV Rt. szóvivője azt mondta, hogy december 18-a óta az országgyűlési képviselő elolvashatják a szerződéseket, eddig azonban senki nem élt ezzel a lehetőséggel.

A törvény értelmében a repülőtér eladásáról emlékeztetőt kell készíteni, amely bárki számára hozzáférhető lesz az országos levéltárban - tette hozzá.