Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Telki lakosai a leggazdagabbak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vekerd a legelmaradottabb, Budaörs pedig a legfejlettebb települése Magyarországnak - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal. A kabinet a KSH által összeállított lista alapján osztja szét a jövő évi támogatásokat.

A statisztikai hivatal adatai szerint a Hajdú-Bihar megyei Vekerd Magyarország legfejletlenebb települése. A listán a falut a borsodi Szászfa, a somogyi Rinyaújnép és a békési Kisdombegyház követi.

A 15 legfejletlenebb település között van Murga, Bácsszőlős, Kaposkeresztúr és Zádor.

Vekerden a számítások alapján közel 20 százalékos a munkanélküliség, a személyi jövedelemadó alapját képező átlagjövedelem 141 ezer forint, ezer főre pedig 105 személygépkocsi jut.

Ezzel szemben a legfejlettebb Budaörsön a munkanélküliség alig haladja meg az egy százalékot. Itt fővároshoz közeli településen tízszer annyit keresnek az emberek, mint Vekerden, és négyszer annyi autó jut ezer főre.

Budaörshöz hasonlóan jó helyzetben van még Diósd, Alsóörs, Gyenesdiás és Törökbálint.

A 100 ezer fő fölötti megyeszékhelyek közül a legjobb helyzetben Győr van, a legrosszabban pedig Miskolc.

Az ország leggazdagabb települése a Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint a Pest megyei Telki. Az első tízben hét település Budapest agglomerációjához tartozik, köztük Budaörs, Budajenő és Solymár.

Telkiben 1 millió 200 ezer forint felett van az átlagos havi jövedelem, de Tiszaújváros is csaknem 900 ezer forinttal áll a 10. helyen.

A borsodi Gagyapáti számít a legszegényebbnek, az itt élők átlagosan 21 ezer forintot visznek haza havonta. Csenyétén ez az összeg 32 ezer forint, Rinyabesenyőn pedig 58 ezer forint.

A KSH adataiból kiderül, hogy a legnagyobb munkanélküliség a Baranya megyei Besencén van, az itt élők 46 százalékának nincs munkája; Alsóörsön a legnagyobb az új építésű lakások aránya, az összes lakóépület szintén 46 százaléka 1990 után épült, míg Vekerden és Rinyaújnépen nem épült lakás a rendszerváltozás óta.