eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tavaszra kiürülnek a magyar gáztározók

A magyar gáztározók nem stratégiai méretűek, tavaszra általában ki is ürülnek egy hideg téli időszakot követően - mondta a MOL Rt. vezető közgazdásza az InfoRádió Aréna című műsorában. Varró László közölte: ha megnövelik a tározó-rendszer kapacitását, akkor is csak egy néhány hetes gázimport-kiesést lehetne kezelni.

Magyarországon a téli gázfogyasztás nagyjából a nyári tízszerese, hiszen a legtöbb háztartás gázzal fűt. A MOL Rt. vezető közgazdásza szerint ez azt jelenti, hogy a magyarországi tározókba április végén kezdik „betárazni” a gázt és október végén, vagyis az őszi fűtési szezon kezdetével a fogyasztás elkezdi meghaladni az importot és a hazai termelést.

Varró László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a jelenlegi tározók úgy vannak méretezve, hogy a fűtési szezon végére kiürülnek.

A MOL Rt. vezető közgazdásza szerint a jelenlegi rendszer nem számol azzal az import esetleges hosszabb távú, például több hónapos kiesésével. Ezt a problémát egy stratégiai tározó sem tudná kezelni.

„Az energiapolitikának ezért azt kell mérlegelnie, hogy mennyi pénzt vagyunk hajlandóak fizetni mennyi biztonságért” – fogalmazott az InfoRádióban Varró László.

A MOL Rt. vezető közgazdásza úgy vélte, hogy az orosz-ukrán gázárvita egyik előnye az volt, hogy rávilágított az egyoldalú import-függőség kockázataira. Magyarország számára két kitörési lehetőség van: az egyik a Nabucco csővezeték kiépítése, a másik egy cseppfolyósított földgázkikötő létrehozása az Adrián.

Utóbbira már jelenleg is van példa, de a genovai kikötő túl messze van Magyarországtól. Varró László szerint ugyanakkor a földgáz cseppfolyósításának technológiája nagyon látványosan fejlődött az elmúlt évtizedben.

A közgazdász azt mondta, hogy a számítások alapján ha a gázmező és a fogyasztó több mint 4000 km távolságra van egymástól, akkor már jobban megéri a földgázt cseppfolyósítani és hajóval szállítani, mint vezetéken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×