Inforádió

Meghallgatom Élő adás

125 éves a Magyar Távirati Iroda

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az Országházban a Magyar Távirati Iroda.

Az intézmény elnöke az InfoRádióban azt mondta, hogy az információs forradalom, az Internet megjelenése egyszerre átok és kihívás a hírügynökségek számára.

A hírek a világhálón és a hírtelevíziókban hihetetlen választékban

és ingyenes állnak mindenki rendelkezésére. Ez a világ leépítette a hírügynökségek központi hírgyűjtő és szétosztó szerepét – közölte Vince Mátyás.

Hozzátette: az MTI akkor tud helytállni a megváltozott piaci körülmények között, ha megbízhatóan, tárgyszerűen és pontosan számol be az eseményekről, valamint híreit pluszinformációkkal és magyarázatokkal egészíti ki.

Az ünnepségen Mandur László, az Országgyűlés alelnöke megnyugtatónak nevezte, hogy az MTI teljesíti a számára törvényben megszabott szigorú követelményeket.

A nemzeti hírügynökséget üzenetben köszöntötte a köztársasági elnök is.

Sólyom László kiemelte, hogy az MTI az úgynevezett médiaháború alatt is a „szélárnyékban” maradt .

{{keretes_cim}}

A Magyar Távirati Iroda az elsők között lépett színre a hírügynökségi újságírás történetében. A magyar nyelvű hírirodát csak a francia Havas (a későbbi AFP), a német Wolff, az angol Reuter, az osztrák császári és királyi Korrespondenz-Bureau és az amerikai Associated Press (AP) előzte meg. Az MTI-t két parlamenti gyorsíró, Maszák Hugó és Egyesy Géza alapította.